Dee – Digital Emotional Experience, alebo teda digitálny emocionálny zážitok. To je v skratke meno, ale tiež definícia, ktorú mníchovská automobilka tlmočiť svetu prostredníctvom práve predstavenej štúdie.

Novinka je skrátka futuristický sedan strednej triedy navrhnutý v rámci chystaného nového štylistického smeru, pričom BMW hovorí o radikálnej redukcii, respektíve zjednodušení dizajnu. Jeho základom je klasická trojpriestorová karoséria odkazujúca na minulosť, ale tiež veľmi výrazná Hofmeisterova krivka. Ďalšie tradičné prvky, ako sú zdvojené predné svetlá a obličky, boli prepracované – ich „obyčajnú“ analógovú podobu nahradili takzvané fygitálne (fyzické a digitálne) prvky.

Extrémne zjednodušenie prebehlo aj v interiéri. S výnimkou volantu tu nenájdete prakticky žiadne ovládacie prvky, žiadne tlačidlá, ani obrazovky. To všetko nahradzuje obrovský head-up displej natiahnutý cez celé predné okno a ovládaný pomocou senzorov na palubnej doske či hlasom. Vodič pritom sám rozhoduje, čo chce alebo nechce vidieť.

Že to je ďaleká hudba budúcnosti? Tak pozor, opak je totiž pravdou. Od roku 2025 uvidíte túto technológiu v sériovej podobe chystanej limuzíny strednej triedy, ktorú BMW vyvíja pod interným označením Neue Klasse.

Nemci sa pustili touto cestou s heslom „ruky na volante, oči na ceste“, čo nám naznačuje minimálne dve veci.

Technológia autonómneho riadenia ešte zďaleka nie je na takej úrovni, aby sme ju zajtra používali v praxi, alebo inak povedané, volant ešte stále potrebujeme. BMW navyše uznáva, že pracovisko auto sa stalo neprehľadným miestom s hromadou displejov a informácií, ktoré rozptyľujú pozornosť. Tento koncept a jeho myšlienka idú opačným smerom – teda „ruky na volante, oči na ceste“.

Vpred sa posúva tiež technológia Flow Featuring E Ink, ktorú nám BMW predstavilo vlani v rámci CES 2022. Ak si nespomínate, dovoľte malú pripomienku. Išlo o model iX so schopnosťou meniť karosériu z bielej na čiernu alebo odtiene sivej.

Dee využíva pokročilejšiu techniku. Na povrchu má 240 samostatných segmentov pokrytých takzvaným ePapierom a v tejto chvíli už zvláda 32 farieb. Inak povedané, koncept funguje v podstate ako chameleón.

Ďalšou zaujímavosťou auta je jeho schopnosť komunikovať s posádkou. Dee sa s vami môže rozprávať, premietať na okná obrazy, vizuálne reagovať na rozpoloženie majiteľa a ďalších cestujúcich, skrátka privítať vás podľa toho, akú máte náladu. Cieľ je jednoduchý – vytvoriť puto užívateľa so svojim autom. Zdá sa nám to, alebo tým chce BMW naznačiť, že zdieľanie vozidiel je nezmysel?

Podľa šéfa automobilky, Olivera Zipseho, je toto budúcnosť BMW. Auto ako inteligentný spoločník. Sériovo už o dva roky.

PS: Ak máte dojem, že v novom koncepte BMW i Vision Dee je málo histórie, dajte si nasledujúce video. V hlavnej úlohe Terminátor, Knight Rider, pôvodná trojka a A-ha...

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 32 obrázkov

zdroj: BMW