Spoločnosť Bertone bola založená už v roku 1912 a patrí preto k najstarším talianskym štylistickým štúdiám. Firma kvôli finančným problémom v roku 2014 zbankrotovala, dnes by však mala byť opäť v plnej sile a predstavuje superšport s názvom GB110. Návrhári Bertoneho stoja za dizajnom takých slávnych áut, ako sú Lambogrhini Countach, Miura, Alfa Romeo Montreal a mnohých ďalších, teraz však prichádza so svojim vlastným počinom, ktorý svojimi tvarmi odkazuje práve aj na ikony z čias minulých. 

GB110 sme navrhli pre zákazníkov, ktorí ocenia našu históriu, odkaz spoločnosti Bertone a pre znalcov, ktorí milujú športové autá s výnimočnými výkonmi. Nie je to ale len o surovej sile a výkone. Ide o oslavu dlhej talianskej tradície nadčasových elegantných automobilov,“ tvrdí šéf Bertone, Jean-Franck Ricci.

Čo vieme o GB110?

V prvom rade, že pôjde o striktne limitovanú sériu, pričom firma vyrobí len 33 kusov a tomu má zodpovedať aj cena, tú však Bertone zatiaľ neprezradilo. Na druhej strane uvádza, že umožní potenciálnym majiteľom vybrať si úpravy podľa „jedinečného vkusu majiteľa a jeho identity“. 

V tejto chvíli sa presne nevie, aký agregát bude GB110 poháňať, no podľa Bertoneho bude mať 810 kW, teda rovných 1100 koní a rovnakú hodnotu maximálneho krútiaceho momentu. Motor podľa všetkého bude schopný točiť až 8400 ot./min. a z nuly na sto sa novinka dostane len za 2,79 sekundy. Dvestovku potom zvládne za 6,79 sekundy. GB110 bez ťažkostí pokorí aj 300 km/h a to za 14 sekúnd, pričom ručička tachometra sa zastaví až na hodnote 380 km/h. Hmotnosť novinky naopak nepoznáme, no spoločnosť tvrdí, že jej inžinieri sa pri návrhu snažili ušetriť každý gram v prospech dynamiky. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Asi najväčšou vychytávkou GB110 je palivo, ktoré má byť schopné spaľovať. Je totiž vyrobené z plastového odpadu. Bertone podpísalo spoluprácu so spoločnosťou Select Fuel, ktorá vyvinula patentovanú technológiu na premenu polykarbonátových materiálov na obnoviteľné palivo. 

Veríme, že ochrana prírody vyžaduje rôzne riešenia a kombináciu rozmanitých technológií. S plastovým odpadom by sme mali zaobchádzať ako s cenným zdrojom a vďaka nášmu partnerstvu so spoločnosťou Select Fuel premeníme to, čo bolo kedysi odpadom, na obnoviteľnú energiu,“ hovorí Jean-Franck Ricci. Pochopiteľne dané palivo budúci majitelia GB110 nenatankujú na bežných čerpacích staniciach, a preto ho k autu dostanú automaticky. Netučíme, aké množstvo a na ako dlho, no motor bude pochopiteľne schopný spaľovať aj klasický benzín.

Zdroj: Bertone