Jednotlivých verzií Porsche 911 je už teraz neúrekom, no napriek tomu automobilka predstaví ďalší variant. Už pomerne dlho sa hovorí o príchode hybridnej verzie a napriek tomu, že ju stále na trhu nemáme, s určitosťou príde. Pre Car Magazine to potvrdil šéf značky Oliver Blume, ktorý potvrdil plány elektrifikácie ich najznámejšieho modelu. Podľa jeho slov bude hybridná 911 aj naďalej športovým autom, no pravdepodobne si ho doma nenabijete. Podľa všetkého totiž nepôjde o plug-in hybrid, čo Blume prvýkrát naznačil už pred rokom. Dôvod je prostý, hmotnosť. Porsche chce zachovať skvelé jazdné vlastnosti, čo by s výraznejším nárastom váhy asi nebolo úplne jednoduché. 

Inšpirované špeciálom z Le Mans

Namiesto plug-in hybridu by malo ísť o samonabíjací hybrid s technológiou adaptovanou z pretekárskeho špeciálu 919, ktorý zvíťazil v Le Mans. Stále je však otázny termín príchodu tejto novinky. Budúcnosť Porsche leží pravdepodobne vo vodách elektrickej mobility, nakoľko samotná značka chce, aby do konca dekády tvorili hybridy a elektromobily viac ako 80 percent z ich ročných predajov, nemali by sme však ale zabúdať ani na snahu Nemcov zachovať spaľovacie motory vďaka e-benzínu. Hybridná 911 zrejme príde už v najbližších rokoch, možno mesiacoch, pričom čisto elektrický variant podľa automobilky nedorazí skôr ako v roku 2030. 

Šéf Porsche ubezpečuje, že 911 bude mať spaľovací motor tak dlho, ako to len pôjde a s najväčšou pravdepodobnosťou bude posledným vozidlom značky, ktoré oň v budúcnosti príde (teda za predpokladu, že sa syntetický benzín nepodarí presadiť legislatívne). To sa netýka napríklad modelov 718 Cayman či Boxster, ktoré konvenčný pohon zavrhnú už v roku 2025 a v novej generácii prídu len ako elektromobily. Mimochodom, Oliver Blume v rozhovore okrem iného prezradil, že plánujú aj ďalšie terénne orientované deriváty modelov 911. 

Zdroj: CarMagazine

Foto: Motor1