Bývalý vysokopostavený manažér aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi, ktorý svojho času vyviedol Nissan z hlbokej ekonomickej i produktovej krízy, podal žalobu na kasačnom súde v Libanone, kde sa momentálne po úteku z Japonska zdržuje. Stalo sa tak už 18. mája, až nedávno ale bola (s odvolaním na zdroje agentúry Reuters) preložená z arabčiny do angličtiny.

Pripomíname, že Carlos Ghosn bol na pozícii najvyššieho šéfa Nissanu zatknutý v Japonsku v roku 2018 a obvinený z finančných podvodov, respektíve zo zneužívania finančných prostriedkov koncernu.

Sprenevera alebo puč?

Generálny riaditeľ automobilky obvinenia rezolútne odmietal a tvrdil, že jeho zatknutie bolo súčasťou sprisahania proti jeho osobe zo strany užšieho vedenia Nissanu, s cieľom zablokovať fúziu s francúzskym aliančným partnerom, Renaultom, ktorému Carlos Ghosn tiež šéfoval.

Ghosnovi sa koncom roka 2019 podarilo z Japonska utiecť do Libanonu (kde má svoje korene i rodinu) na palube súkromného lietadla, v schránke na hudobné nástroje. Detaily podrobne rozoberá napríklad dokument Netflixu. Známy manažér obhajoval toto rozhodnutie tým, že sa snažil v zúfalstve ujsť pred „zmanipulovaným justičným japonským systémom“.

Zatknutie a následne i útek dnes 69-ročného Ghosna šokovalo automobilový svet a malo okrem iného nepríjemné dôsledky pre samotný Nissan, ktoré trvajú dodnes. Veľký šéf tvrdil, že ho automobilka v spolupráci s japonskými právnymi orgánmi odstránili z vedenia jedného z najväčších koncernov a Japonci v snahe nerozmazávať to mnohé obvinenia Ghosna doteraz nevysvetlili.

Viac svetla do ich sporu by mohol vniesť súd, ktorý začína prvým jednaním už o pár mesiacov, konkrétne 18. septembra, a preto sa k tejto téme určite ešte vrátime.