Návrh zákona priznávajúci "syntetike" výhody by mal byť v Nemecku predložený na jeseň. Pripomeňme, že nemecký minister dopravy Volker Wissing súhlasil s plánmi EÚ na koniec spaľovacích motorov až na základe kompromisnej dohody: nové autá poháňané výlučne ekologickými syntetickými palivami budú môcť byť v únii registrované i po roku 2035.

Európska komisia s tým pôvodne nepočítala. Lindner už vtedy avizoval, že palivá by mali byť v budúcnosti zdanené prísnejšie s ohľadom na ich reálny vplyv na klímu.

Žiadajú rovnaký meter

S cieľom dosiahnuť rovnosť medzi elektromobilmi a syntetickými palivami plánuje Lindner sériu daňových zmien a benefitov pre syntetické palivá. Jeho iniciatíva by mohla ovplyvniť aj slovenských motoristov. Nemecký minister financií sa chce totiž zasadiť i o zníženie minimálnych daní na syntetické palivá na európskej úrovni. Ak sa to podarí, nové palivá by vraj mali byť (v Nemecku) oslobodené od DPH hneď, ako tomu dá Brusel zelenú, cituje Handelsblatt neoficiálny zdroj z prostredia nemeckej vlády.

Ochranu klímy možno dosiahnuť iba otvorenosťou voči technológiám a inováciám, čo minister Lindner a jeho tím opakovane zdôrazňujú.

Ako už bolo spomenuté vyššie, Nemci dostali v Bruseli prísľub, že vozidlá na syntetické palivá budú vyňaté zo zákazu spaľovacích motorov. Očakávalo sa pritom, že zodpovedajúce právne regulácie na túto tému mali byť pripravené ešte v priebehu leta. Úradníci si však podľa všetkého nateraz dávajú načas.

Zdroj: Handelsblatt / foto: cz.depositphotos.com