Aj vy zvažujete elektromobil, no odrádza vás vysoká cena? Tento argument pravdepodobne už o pár rokov odpadne, ceny áut so spaľovacím motorom a tých na elektrický pohon sa totiž majú vyrovnať. Tento rok majú elekrické osobné autá stúpnuť z hľadiska dopytu o 35 percent, na budúci rok má byť nárast dopytu na úrovni ďalších 19 percent, čo sú stále vysoké čísla. Štatistika zahŕňa čisto elektrické autá na baterky, ako aj plug-in hybridy.

Tohtoročný odbyt 15 miliónov elektrických áut majú tvoriť dokopy 4 milióny plug-in hybridov a 11 miliónov elektromobilov. Záujem o plug-in hybridy je stále silný najmä v Kanade, Spojených štátoch či Japonsku. Naopak, v európskom priestore či v Číne sa presadzujú viac plnohodnotné elektromobily.

Odberové špičky ako hrozba

Odborníci dvíhajú varovný prst. Spolu s tým, ako sa k sebe viac priblíži cena elektrického a klasického auta, narastie celkom logicky aj dopyt po elektromobiloch. Spolu s tým však môže dochádzať k situáciám, kedy prechod na elektromobilitu bude brzdiť nedostatočná produkcia a distribúcia elektrickej energie. Gartner v tejto súvislosti vyzval štáty, aby motoristov motivovali k nabíjaniu svojich áut čo najviac aj mimo časov špičiek s najväčším odberom elektriny.

Zdroj: Denník N / Gartner