Zatiaľ to nemáme potvrdené z viacerých zdrojov, ale už v máji britská BBC uviedla, že sa Číne podarilo v priebehu prvého kvartálu predbehnúť Japonsko vo vývoze osobných automobilov.

Kým Tokio oznámilo, že od januára do marca japonské automobilky exportovali 954 185 vozidiel a medziročne si polepšili o 6 percent, generálny colný úrad v Číne hlásil ešte pôsobivejšie čísla. Až 1,07 milióna áut a nárast až o 58 (!) percent v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka 2022.

Najprv Nemecko, teraz Japonsko

Nie je tajomstvom, že obrovskou podporou pre čínske automobilky sa stal konflikt na Ukrajine, respektíve odchod západných firiem z Ruska po uvalení sankcií. Peking túto situáciu využil naplno a už v roku 2022 sa mu podarilo predstihnúť dovtedy druhé Nemecko v pomere 3,2 ku 2,6 milióna exportovaných áut.

K tomu by sme mali dodať, že na čínskom exporte sa najviac podieľali koncern SAIC, ktorému patrí MG, ďalej spoločnosť BYD čiastočne ovládaná americkým miliardárom a investorom Warrenom Buffettom a samozrejme aj čínska pobočka automobilky Tesla.

Štvrtina všetkých áut z Číny skončila v Rusku a Mexiku

Nasledujúci vývoj ukázal, že nešlo o náhodu a po dekádach dominancie muselo Japonsko prepustiť dominantnú pozíciu exportéra číslo 1 Číne. Potvrdzuje to v prvom rade Čínska asociácia výrobcov automobilov (CAAM), ktorá hovorí, že z krajiny vyviezli medzi 1. januárom a koncom novembra až 4,41 milióna osobných vozidiel. To je ďalší nárast o takmer 60 percent, hovorí Nikkei Asia.

Naproti tomu Japonsko vyprodukovalo na vývoz 3,99 milióna automobilov, čo je síce tiež medziročný nárast o 15 percent, ale na Čínu to už nestačí.

Spomenutý japonský ekonomický týždenník Nikkei Asia vypátral, že len do samotného Ruska Čína vyviezla neuveriteľných 730 tisíc áut. To je sedemnásobok (!) v porovnaní s rokom 2022. A pôsobivý import hlási tiež Mexiko. Peking im dodal až 330 tisíc vozidiel, čo predstavuje nárast o 71 percent.

K tomu by sme mali dodať, že v Číne vyrába svoje automobily a exportuje ich do zvyšku sveta tiež Volvo, BMW, Buick i koncern Volkswagen.