Čínska automobilka SAIC plánuje v Európe postaviť svoj závod na elektromobily. William Wang, európsky šéf MG Motor, uviedol, že aj keď stále nie je presne jasné, kde továreň postavia, výroba bude výrazne drahšia ako v Číne.

"Musíme sa pozrieť na náklady na energiu, náklady na prácu, jednoducho na všetko, aby sme zistili, ktorá krajina je najvhodnejšia. Potrebujeme veľmi podrobnú kalkuláciu," povedal Wang.

Napriek vyšším nákladom si myslí, že je na čase zamerať sa na miestnu produkciu v Európe, "ak predáte 200-tisíc áut ročne". Okrem toho má byť cieľom tohto kroku aj snaha ušetriť na dovoznom cle, ktoré je vo výške desať percent, píše Electrive.com. Zároveň by MG ako značka takto získala ešte výraznejšie napojenie na európsky trh.

Británia ako prirodzená alternatíva?

Spojené kráľovstvo je najväčším európskym trhom pre MG, a preto môže byť z pohľadu SAIC jednou z lokalít v užšom výbere. Navyše, SAIC už dnes prevádzkuje výskumné a vývojové centrum MG Motor v blízkosti britského Birminghamu. Vozidlá tu však neschádzajú z výrobnej linky od roku 2016 a výrobca by musel do novej výroby investovať tak či tak značnú sumu prostriedkov.

SAIC uvádza, že značka MG má v Európe úspech. V prvej polovici roku 2023 v Európe predala 115-tisíc áut, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Slovensko sa momentálne chystá na príchod Volva na východné Slovensko, no ako jedna z krajín s tradíciou výroby áut by sme sa možno mohli ocitnúť aj v hre o nový závod čínskej automobilky, uvádza portál Autoviny.sk.

Zdroj: Autoviny.skElectrive.com