Výkonová rezerva

Poďme rovno k tým dôležitým údajom. 2,5 litrový agregát disponuje výkonom 390 k (287 kW) a točivý moment 480 Nm. Po výkonnostnej stránke sa dá očakávať, že pri prvej softvérovej úprave sa bude dať poľahky prekročiť hranica 400 koní. Cupra týmto modelom oslavuje svoje 3. narodeniny. Výkon bude rozdelený na všetky štyri kolesá vďaka pohonu 4drive cez 7 stupňovú DSG prevodovku. Na 100 km/h zrýchli za 4,2 sekundy a maximálka predstavuje 250 km/h. VZ5 je takisto o 10 mm nižšie ako 310 k Cupra Formentor. Adaptívna kontrola karosérie s 15 úrovňami úpravy pruženia prispôsobuje jazdu podľa zvoleného režimu. Tie je možné voliť aj priamo na volante.

Za prednými 20” diskami kolies nájdeme 18” brzdy značky Akebono v medenej farbe. V zadnej časti upúta štvorica šikmo uložených koncoviek výfuku, ktorý tentokrát hádam poskytne adekvátny zvukový prejav k výzoru auta. Pribudla aj nová farba, Taiga Grey, ktorá je dostupná výhradne s VZ5. Vybrať si môžete aj čiernu Midnight Black, matnú Magnetic Tech Matt a matnú modrú Petrol Blue. Vo vnútri objímu pasažierov športové škrupinové sedadlá, ktoré sú uchytené ešte nižšie, než pri štandardnej verzii.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Auto bude mimoriadne cenné, keďže jeho produkcia je limitovaná iba na 7 000 kusov. Potom zrejme z ponuky 5 valcový motor zmizne. Audi sa teda nemusí báť dlhodobej konkurencie z vlastných radov. Cupra Formentor VZ5 je tak jedným z posledných výkrikov do tichej elektrifikovanej budúcnosti a konečne prinesie úroveň jazdy a výkonu, akú si dizajn tohto crossoveru priam žiada.

Zdroj/Foto: seat-mediacenter.com