Ešte vlani v lete mnohí verili, že ide o prechodnú záležitosť a áut bude čoskoro dosť. Dnes je ale zjavné, že výroba nových automobilov bude kvôli nedostatku polovodičových čipov viaznuť aj väčšiu časť tohto roka, čo ešte viac urýchli dopyt na trhu s ojazdenými autami. Zatiaľ čo v bazároch stojí vozidiel z druhej ruky málo, predovšetkým potom tých kvalitných, situácia nahráva online predajcom, ktorí dokážu nájsť a priviezť jazdený automobil z ktorejkoľvek časti Európy.

Na Slovensku bol najväčší nedostatok jazdených áut v treťom kvartáli minulého roka. Od tej doby sa ponuka trochu stabilizovala, ale predovšetkým vďaka dovozu veľmi starých vozidiel s vysokým počtom najazdených kilometrov. Miestny trh nie je schopný uspokojiť dopyt po kvalitných ojazdených autách,“ hovorí Viktor Holík, slovenský Country Manager online predajcu Carvago.com.

Vládne VW a Passat

Preferencie zákazníkov, ktorí sa rozhodnú kúpiť si auto online, sa v porovnaní so zvyškom slovenského trhu trochu líšia. Zatiaľ čo celkovo vládnu škodovky na čele s Fabiou a Octaviou, medzi zákazníkmi Carvago.com je na prvom mieste Volkswagen.Takmer každé piate auto, ktoré na Slovensku predáme, má na maske logo VW,“ hovorí Viktor Holík. „A približne osem percent z celkového predaja tvorí jeden konkrétny model, Passat.“

Druhá je s veľkým odstupom Škoda, tesne nasledovaná nemeckými prémiovými značkami Audi a BMW. Mimoriadne obľúbené je Audi A6. Na druhej strane Mercedes-Benz príliš netiahne, aj keď s 2,3-percentným podielom na celkových slovenských predajoch Carvaga je na tom stále lepšie ako napríklad taký Renault (1,55 %).

Stovky tisíc áut na výber

Spoločnosti ako Carvago združujú ponuky z viacerých krajín vrátane najväčších európskych trhov. Ak si slovenský zákazník vyberie vozidlo ponúkané napríklad v Nemecku, Carvago zabezpečí jeho kontrolu na mieste certifikovaným mechanikom, odkúpenie, dovoz a vybavenie všetkých potrebných formalít spojených s prihlásením.

Okrem pohodlia je našou zásadnou výhodou práve šírka ponuky,“ vysvetľuje Viktor Holík. „Pokles dostupných automobilov sa samozrejme nevyhol ani nám. Kým pred rokom sme denne analyzovali aj viac ako sedem miliónov inzerátov, dnes je to okolo päť miliónov. Vďaka nášmu unikátnemu obchodnému modelu sme však aj tak schopní ponúknuť zákazníkom výber z viac ako 700 000 áut.

Rovnako ako pri nákupe akéhokoľvek iného tovaru na internete majú zákazníci k dispozícii zákonnú lehotu 14 dní na odstúpenie od zmluvy a pre kľud duše poskytuje Carvago aj vlastnú šesťmesačnú záruku.Už preto je v našom záujme kontrolovať autá skutočne dôkladne,“ dodáva Viktor Holík. „Ak pri detailnej previerke, ktorú nazývame CarAudit a ktorá má presne stanovené postupy, objavíme problém, auto zákazníkov radšej neodporučíme a pomôžeme mu nájsť iné vozidlo.“

Kto zaváha, nejazdí

Carvago v súčasnosti ponúka na svojej webovej stránke viac ako 700 tisíc áut s vekom do 10 rokov a do 160 tisíc najazdených kilometrov. Sú medzi nimi exotické modely ako Ferrari 812 alebo Lamborghini Urus za 400 až 500 tisíc eur, ale takmer 80 tisíc vozidiel sa vrátane dovozu a všetkých súvisiacich služieb vojde do príjemných 15 000 eur. Viktor Holík odporúča s kúpou príliš dlho neváhať: „V januári bolo na kľúčovom nemeckom trhu v ponuke o neuveriteľných 37 percent menej ojazdených áut ako pred rokom a časy, keď aj pekné vozidlá čakali v bazároch na zákazníkov mesiac či ešte dlhšie, sa len tak nevrátia. Ak teda u nás nájdete auto podľa svojich predstáv, príliš dlho nerozmýšľajte. Atraktívne jazdené vozidlá s najlepším pomerom ceny, výbavy a počtu najazdených kilometrov miznú v priebehu pár dní.“

zdroj: Carvago