Nezadržateľne sa blíži prelomový bod pre celý automobilový trh: od roku 2035 sa už nebudú môcť v EÚ registrovať autá so spaľovacími motormi, ak sa dovtedy v tomto segmente nepodarí preraziť syntetickým palivám. Čo to bude znamenať pre čerpacie stanice a aká budúcnosť ich čaká? A čo to bude znamenať predovšetkým pre motoristickú verejnosť, ktorá si bude chcieť stále natankovať?

Herbet W. Rabl z nemeckého záujmového združenia pre trh čerpacích staníc vysvetľuje, že o dostatok benzínu a nafty sa budú pumpári naprieč Európou starať aj po roku 2035. Bude tomu tak podľa neho aj v roku 2040 a i v roku 2050. Skôr zakúpené autá so spaľovákmi totiž budú na cestách jazdiť naďalej. „Dobré autá vydržia aj 15 až 18 rokov,“ dodáva Rabl, ktorý zároveň počíta s tým, že „nastane boom opráv v prípade posledných spaľovákov, ktoré sa predajú“.

Prechod na elektromobily bude podľa očakávaní pumpárov naďalej napredovať iba pomalším tempom. „Rýchlejšie by to mohlo ísť kvôli nejakému klimatickému šoku, niečo, ako bola Fukušima v rámci atómovej energie (Nemecko po nehode v Japonsku rozhodlo o odstavení jadrových elektrární, pozn. red.). Keď sa ocitnú napríklad Hamburg alebo New York pod vodou, posilní sa trend elektromobility,“ špekuluje Rabl.

Zabúdať pritom netreba takisto na nákladné auta a motocykle, ktoré bude aj po roku 2035 poháňať klasické palivo. V prípade kamiónov a autobusov ide predovšetkým o naftu.

Ceny porastú

Horšie to podľa Rabla bude s cenami PHM. „Palivá budú v dlhodobom meradle drahšie,“ potvrdzuje a hneď aj obranne (ako sa napokon na zástupcu pumpárov patrí) dodáva: „Na cenovej špirále smerom nahor zarábajú predovšetkým ropné koncerny, nie miestni prevádzkovatelia čerpacích staníc.“

Keď aj vo vzdialenejšej budúcnosti nastane koniec tradičných palív, čerpačky vraj stále majú čo ponúknuť vďaka tomu, že sa nachádzajú na frekventovaných miestach, okolo ktorých motoristi pravidelne prechádzajú.

Postupne sa však mení zameranie benzíniek, čo vidíme už aj v rámci slovenských púmp – príkladom sú potraviny a ich rozšírený sortiment, ktorý nájdete u nás na čerpačkách čoraz častejšie. „Prevádzkovatelia sa snažia prirodzene rozšíriť podnikanie o doplnkové príjmy, ako sú nápoje, výherné žreby, kaviareň alebo aj nabíjacie stanice pre elektroautá,“ približuje trendy v Nemecku Rabl.

Zdroj: Bild.de / foto: cz.depositphotos.com