Predvlani predstavil koncern General Motors jeden z vrcholov svojho pripravovaného elektrického portfólia, pick-up oživujúci ikonické meno Hummer. Terénny obor na svojich predchodcov nadviazal vo viacerých smeroch. Američania už vopred avizovali, že z neho pripravia aj variant SUV. V súčasnosti finišujú jeho testovanie.

Prezident skupiny GM Mark Reuss na sociálnej sieti Linkedin prezradil, že prototypy elektromobilu prechádzajú konečnými skúškami mimo spevnených povrchov. Tie absolvujú na „cestách“ slávnej oblasti Moab v štáte Utah. Púštna oblasť plná obrovských skalnatých útvarov je ideálna na to, aby dokonale preverila schopnosti novinky.

Oproti pick-upu by malo mať SUV ešte väčší talent na zdolávanie terénu. Reuss uvádza, že má priemer otáčania iba 10,8 metra a zadný nájazdový uhol až 49 stupňov. V tom má prsty výrazne kratší previs. Rozdiel by mal dosahovať vyše 50 centimetrov, okrem toho by sa proporcie vozidla nemali nijako meniť. Samozrejme, s výnimkou dlhšej strechy, extra okien a piatych dverí.

Dve verzie pohonu

Druhé vyhotovenie vzkriesenej legendy dostane rovnakú techniku ako variant s otvorenou korbou, s jedným rozdielom. V ponuke chýba najsilnejšia verzia výkonom presahujúca magických 1 000 koní. Namiesto toho bude mať pilotný špeciál Edition 1 trojicu elektromotorov s porciou 619 kW (842 k), kým ďalší členovia hierarchie dostanú dva agregáty dosahujúce 466 kW (634 k). Oficiálny dojazd sa pohybuje od 402 do 483 kilometrov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

GMC Hummer EV sa začne vo forme SUV vyrábať začiatkom budúceho roka. Americkí zákazníci si ho môžu objednať už teraz, hoci na základnú verziu si počkajú do jari 2024. Tá momentálne nesie cenovku 79 995 dolárov (75-tisíc eur). Američania nedávno naznačili, že terénny elektromobil prinesú aj na európske brehy. O cenách na starom kontinente môžeme zatiaľ len špekulovať.