Prísnejšie embargo na ruskú ropu

Slovensko požiadalo o predĺženie výnimky na vývoz ropných produktov, čiže napríklad nafty do Českej republiky, píše portál Index.sme.sk. „Túto strategickú komoditu produkuje Slovnaft a vyváža na trhy v našom regióne, ale aj na Ukrajinu,“ cituje portál slová Pavla Kucharovica, hovorcu stáleho zastúpenia Slovenska pri EÚ.

Vláda SR mala argumentovať, že výnimku je potrebné predĺžiť, aby sme sa vyhli nedostatku palív tak u nás, ako aj v kontexte celého stredoeurópskeho regiónu. Prípadný chýbajúci objem PHM by sa pritom takmer naisto premietol do ich zvýšenej ceny.

Ak výnimku nezískame, ďalšia fáza embarga na ruskú ropu má začať platiť už od piateho decembra 2023. Nastal by tak problém pre český trh – v krajine sa už diskutuje o tom, že domáce rafinérie by pravdepodobne nedokázali výpadok nahradiť. Má sa to týkať predovšetkým nafty, ktorá dnes do Česka prúdi práve zo Slovnaftu.

Prechod preč od ruskej ropy je pre našu jedinú domácu rafinérium veľkým investičným nákladom. Najnovšie informácie naznačujú, že odklon Slovnaftu od pôvodne spracúvanej ropy nejde takým rýchlym tempom, aby sme sa mohli od nej skokovito odstrihnúť ešte viac ako doposiaľ. Napriek tomu domáci Slovnaft už minimálne sčasti vyrába produkty i z iného druhu ropy, ktorú ku nám importuje cez ropovod Adria.

Zdroj: Index.sme.sk, Lidovky.cz / foto: cz.depositphotos.com