Hyundai Safe Exist Assist

Je jednou z mnohých funkcií balíka Hyundai SmartSense, ktorá zgrupuje asistentov aktívnej bezpečnosti a asistentov vodiča počas jazdy. Vďaka jeho rozmanitosti Hyundai tvrdí, že nové Santa Fe má v triede najlepší balík bezpečnostných systémov a funkcií. Mnohé by ste poznali z triedy luxusných a prémiových áut, no napríklad o SEA by ste u iného výrobcu áut asi ešte nepočuli. A pritom je tak jednoduchý a logický, až je prekvapivé, že to už dávnejšie nikomu nenapadlo. Predpoklady na jeho funkčnosť totiž majú mnohé autá na trhu už aj niekoľko rokov. Prečo?

Safe Exist Assist totiž nepotrebuje na funkciu nič nové. Len veci, ktoré lepšie vybavené autá po roku 2015 vcelku bežne majú. Radary, ktoré sledujú okolie auta počas jazdy po stranách a asistujú systému sledovania prekážok v slepom uhle. O tých predsa vieme už skutočne pár rôčkov. A niekto v Hyundai dostal skvelý nápad. Prečo by tie radary mali v čase, keď auto stojí, oddychovať? Môžu byť nápomocné práve pri neopatrnom vystupovaní detí priamo do premávky.

Keď rodič aktivuje detskú poistku vo dverách vodiča, SEA blokuje nielen otvorenie zadných dverí, ale aj stiahnutie okien. Systém je čiastočne inteligentný. Funguje aj v čase po jeho deaktivácii. Predstavte si, že ste už zastavili a všetko v okolí považujete za pokojné a bezpečné. Detskú poistku vo dverách deaktivujete, aby mohli deti zozadu vstúpiť samé. No práve vtedy sa zozadu niečo blíži. Systém stále aktívne sleduje okolie za vozidlom a keď sa blíži iné auto, motorka alebo cyklista, dvere ostanú zamknuté a akustický signál všetkých v kabíne upozorní, že práve sa deje niečo nebezpečné. Keď vozidlo okolo prejde a premávka je pre vystúpenie skutočne pokojná, elektronická detská poistka sa deaktivuje a z auta je možné vystúpiť.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov