1. Čo je to jednodňová diaľničná známka?

Ide o iniciatívu Európskej únie, ktorá dáva motoristom v členských krajín šancu kúpiť si známku s veľmi krátkou časovou platnosťou a využiť tak diaľnice takouto formou. Zavedená bude aj na Slovensku, zakúpiť si ju budú môcť tak domáci, ako aj zahraniční motoristi.

2. Koľko bude stáť?

Cena jednodňovej diaľničnej známky bude u nás najviac 5,40 eura, teda 9 percent z poplatku za ročnú diaľničnú. Presnú cenovku zatiaľ novinka nemá - ministerstvo dopravy ju chce určiť na základe analýzy. V každej krajine EÚ sa bude cena líšiť.

3. Odkedy si môžem novú známku kúpiť?

Štát by ju mal zaviesť najneskôr na konci marca 2024, prípravy už v súčasnosti prebiehajú, čo potvrdzujú aj prechádzajúce stanoviská rezortu dopravy.

4. Aká bude jej časová platnosť?

Štát počíta s tým, že jednodňová známka bude platiť jeden kalendárny deň. Je to dôležitá informácia - keď si známku kúpite napríklad v pondelok večer, nemôžete sa spoliehať na to, že by vám platila ešte aj do utorka večera (teda 24 hodín).

5. Kde bude jednodňová známka dostupná?

Všetky známky na Slovensku sú elektronické a môžete si ich kúpiť napríklad pohodlne online cez web eznamka.sk.

6. Kedy sa mi táto novinka oplatí?

To veľmi závisí od vašich preferencií a individuálnej situácie, no zaujímavosťou je, že aj kúpa dvoch jednodňových známok vás vyjde stále lacnejšie ako kúpa známky s druhou najkratšou časovou platnosťou - 10-dňová diaľničná stojí u nás 12 eur. Pri rozhodovaní sa aj toto oplatí zvážiť.

7. Kde všade bude nová známka platiť?

Všetky druhy diaľničných známok majú na Slovensku rovnakú územnú platnosť, vzťahujú sa na vybrané úseky diaľnic a rýchlostných ciest, ktoré sú spoplatnené.