Jazdené autá a transparentnosť ponuky

Výskum spoločnosti carVertical ukazuje, že transparenosť trhu s jazdenými autami je odlišná naprieč krajinami, pričom štáty strednej Európy – ako napríklad Slovensko – sa držia niekde okolo stredu rebríčka.

Čo sa transparentnosti trhu s jazdenými autami týka, najhoršie dopadli Ukrajina a Lotyšsko. S odstupom nasledujú Litva, Estónsko a Rumunsko. Najlepšie obstáli naopak Spojené kráľovstvo, Nemecko a Švajčiarsko, ukázali dáta spoločnosti carVertical. Na vysokých priečkach skončili napríklad aj Dánsko, Francúzsko a Fínsko. Slovensko sa umiestnilo na 14. mieste odvrchu. Predbehnúť sa nám podarilo susedné Maďarsko i Poľsko. Zo susedných štátov nás však predbehlo Česko, hoci len o jednu priečku.

Graf ukazuje výsledky výskumu spoločnosti carVertical.

Celkovo sa dá povedať, že vo výskume sa nedarilo najmä východoeurópskym krajinám.

„Miera podvodov v týchto krajinách súvisí s vyšším počtom dovážaných automobilov, keďže údaje o automobiloch sa počas cezhraničných transakcií často strácajú. Kvalita opráv je sporná a podiel poškodených vozidiel je vyšší ako priemer. Aj z hľadiska legislatívy o prevencii podvodov niektoré krajiny nerobia dosť pre ochranu verejného záujmu,“ popisuje Matas Buzelis zo spoločnosti carVertical.

Výskum prebiehal od októbra 2022 do septembra 2023 a zohľadňoval parametre ako napríklad podiel áut so stočenými kilometrami, priemerný stav tachometra, mieru (i prechádzajúceho) poškodenia vozidiel a ďalšie aspekty.

Zdroj: HNonline.sk / carVertical