Analýza zahŕňa 1000 najpopulárnejších modelov áut v Nemecku podľa predaja, ale sú lacnejšie na rôznych európskych trhoch, ako je Švédsko alebo Rumunsko. Zaujímavé príležitosti sa objavujú na francúzskych, slovenských a poľských trhoch.

Porovnanie cien jednotlivých štátov pre Audi Q5

Analýza priemerných cien predaných áut ukazuje, že určité značky a modely sú v zahraničí výhodnejšie než na domácom trhu. To platí pre vozidlá vo všetkých segmentoch, vrátane luxusných áut od značiek ako BMW alebo Audi, ako aj pre populárne modely často predávané na Slovensku. Tento fenomén je výsledkom rôznych faktorov, ako sú rozdiely v daňovom zaťažení, registračné poplatky alebo konkrétne trhové preferencie.

Porovnanie cien jednotlivých štátov pre BMW X5

Významné cenové rozdiely medzi identickými modelmi v rôznych krajinách ovplyvňujú rôzne faktory. Napríklad niektoré európske krajiny zaviedli daňové povinnosti pre vozidlá s vyššími emisiami v snahe znížiť emisie. To je osobitne viditeľné vo Švédsku, kde vozidlá s väčšími objemami motorov, najmä naftové, čelia vyšším cestným poplatkom. Ďalšie dôvody cenových rozdielov zahŕňajú nerovnováhy medzi ponukou a dopytom, rôzne ekonomické situácie v rámci EÚ a fluktuácie mien.

Jakub Šulta, zakladateľ Carvago.com, systému ktorý denne monitoruje takmer 7 miliónov európskych inzerátov, uviedol: "Cenové rozdiely v Európe sa zväčšujú a naši zákazníci z nich aktívne ťažia. Rodinné dieselové autá zo Švédska sú obzvlášť obľúbené, pretože sú lepšie vybavené a dostupnejšie v dôsledku vysokého daňového zaťaženia tohto typu motora na miestnom trhu."

Porovnanie cien jednotlivých štátov pre Škoda Superb III


Dôležitou radou pre slovenských zákazníkov pri dovoze ojazdených áut zo zahraničia je dôkladná technická kontrola vozidla, najlepšie nezávislým technikom. Carvago sa zameriava na viacstupňové predkupné kontroly vozidiel, pričom využíva nástroje ako Cebia, databázy poistiek a databázy odcudzených vozidiel. Na rozdiel od jednotlivých dovozcov Carvago ponúka svojim zákazníkom záruku od nemeckej spoločnosti, ktorá zahŕňa plnú zodpovednosť za stav odporúčaných vozidiel. Pre podrobné informácie o cenách tisícov modelov lacnejších než na domácom trhu kliknite sem.

O analýze

Analýza zahŕňa 1000 najpredávanejších modelov v roku 2023*, ktoré sú tiež lacnejšie na iných európskych trhoch než na domácom trhu. Carvago analyzovalo údaje na základe značky, modelu, roku výroby, výkonu a typu paliva. Hodnotené údaje boli škálované podľa vážených priemerných cien, za ktoré boli vozidlá predávané tento rok.

*Obdobie od 1. januára 2023 do 15. novembra 2023.

foto: Carvago.com a cz.depositphotos.com