Ak by ste v Česku natankovali liter nafty, zaplatili by ste v prepočte okolo 1,36 eura za liter. To je cena citeľne priaznivejšia oproti Slovensku – zhruba na úrovni desať centov za liter. Ak takto natankujete 50 litrov, ušetríte 5 eur.

Pravdepodobne málo na to, aby ste špeciálne kvôli tomu „utekali“ tankovať ku susedom, no v prípade, že máte tak či tak cestu do Česka, cenovo sa vám isto oplatí natankovať ešte pred prekročením slovenských hraníc.

S tým však bude najnovšie koniec. Český parlament totiž odklepol zvýšenie spotrebnej dane naspäť na úroveň spred júna minulého roka, píše Denník N. Analytici počítajú s tým, že ceny porastú, podľa odhadov by diesel mohol v letnom období zdražieť v priemere o osem centov za liter.

Musia zachraňovať rozpočet

Pôvodne pritom motoristi očakávali, že nižšia spotrebná daň zostane v platnosti ešte celý tento rok, no vláda si spočítala, že potrebuje sanovať štátny rozpočet, ktorý je v hlbokom mínuse. Zároveň sa pritom ceny tankovania v porovnaní s minulým rokom výrazne znormálnili.

Ešte nie je úplne jasné, kedy presne začne zmena sadzby spotrebnej dane platiť – legislatívny proces k zákonu teraz pokračuje v senáte a čakať sa bude aj na podpis prezidenta, no to všetko by sa mohlo stihnúť ešte v letných mesiacoch.

Zdroj: Denník N / foto: cz.depositphotos.com