České mesto Milovice sa nachádza blízko Prahy a najnovšie sa dostalo do médií vďaka novému kruhovému objazdu. Stál viac než 800-tisíc eur, no finálny výsledok je rozpačitý. Dôvodom je dopravné značenie, ktorému mnohí vodiči nerozumejú a na sociálnych sieťach sa kvôli nemu spustila búrlivá diskusia s množstvom sťažností.

Ako dlho by vám trvalo, kým by ste pri šoférovaní pochopili túto značku? "Nepriame odbočenie vozidla nad 3,5 tony" znamená, že nákladné vozidlá nemôžu odbočiť doprava hneď, ale musia najskôr prejsť celým kruhovým objazdom.

Vodiči sú zmätení

Cieľom značky je prikázať autám nad 3,5 tony, aby neodbočili vpravo hneď na prvý raz, ale najskôr prešli celým kruhovým objazdom a až následne odbočili. Z čisto odborného hľadiska tak značka nie je zbytočná – kvôli zúženiu cesty a chodníku nedokážu nákladné autá opustiť kruhový objazd pri prvej možnej príležitosti.

Problémom je, že vodiči značke nerozumejú. „V živote som ju nevidel a o tejto značke neviem, že existuje,“ popisoval jeden z vodičov pre CNN Prima News, ktorá na dopravné značenie ako prvá upozornila. Dopravný expert Roman Budský poukazuje na to, že dopravné značenie skutočne nie je dostatočne jasné a navyše ani nehovorí nič o tom, že ide o kruhový objazd, ani nestanovuje prednosť v jazde.

Ako to už býva zvykom, samospráva si chybu nepriznáva a odkazuje na minulé vedenie. Starosta Milan Pur dodáva, že ešte neboli osadené všetky značky – otázkou je, ako pomôžu vzniknutú situáciu riešiť ďalšie značky.

Zdroj: CNN Prima News