Zoznam automobiliek ohlasujúcich koniec s fosílnymi palivami sa v ostatnom čase výrazne natiahol. Niektoré plánujú celkový prechod na elektrinu ešte počas tohto desaťročia, viaceré chystajú tento krok na prelom dekád. Lamborghini medzi ne nepatrí. Hoci táto automobilka chystá modely na batérie, s vyradením konvenčných agregátov zatiaľ neráta.

Ako uviedol šéf talianskej značky Stephan Winkelmann pre týždenník Welt am Sonntag, Lamborghini chce spaľovacie motory udržať pri živote aj po 2030. Jednou z ciest na ich záchranu môžu byť syntetické palivá. Ich výskumu a vývoju sa koncern Volkswagen intenzívne venuje, pričom lídrom v tomto smere je Porsche.

Najprv hybridy, potom elektromobil

Lamborghini doteraz elektrifikáciu len opatrne ochutnalo limitovaným modelom Sián, ktorý využíva atmosférický dvanásťvalec doplnený hybridnou technológiou so superkapacitorom namiesto akumulátora. Toto riešenie sa môže dostať do ďalších áut zo Sant'Agata Bolognese. Firma nedávno potvrdila, že od budúceho roka bude predstavovať vyhradne hybridy.

Čas uvedenia prvého rýdzo elektrického Lamborghini zatiaľ nepoznáme. Malo by sa objaviť v druhej polovici dekády, ako možný termín spomína portál Electrek rok 2028. Nepôjde pritom o čistokrvný superšport. Winkelmann nedávno naznačil, že elektromobil bude mať štyri dvere a bude vhodný pre denné používanie.

Zdroj: Reuters, Electrek