Nissan ukončí vývoj nových spaľovacích motorov. Tak znie jedna z najnovších informácií japonského denníku Nikkei. Namiesto toho sa má automobilka sústrediť na elektrický pohon, ktorý nateraz (zdá sa) je budúcnosťou automobilového priemyslu. Podľa ekonomicky zameraných novín Nissan dokonca už pre európsky trh vývoj klasických agregátov zastavil. Tým hlavným dôvodom má byť nová emisná norma Euro 7, ktorá by mala začať platiť v najbližších rokoch a výrobcami je považovaná za zabijaka spaľovacích pohonných jednotiek. Splniť túto pripravovanú normu by znamenalo masívne navýšenie nákladov na vývoj, čo sa Nissanu podľa všetkého nevyplatí.

Výnimkou bude USA

Po Európe čaká podobný osud aj Japonsko a Čínu. Postupom času prestane automobilka vyvíjať spaľovacie motory aj pre tieto trhy. Jeden však predsa len dostane výnimku. Vývoj má pokračovať na americkom trhu, pričom automobilka sa primárne zameria na agregáty pre SUV či pickupy, ktoré sú v Severnej Amerike veľmi populárne a platí pre ne množstvo výnimiek. 

Ukončením vývoja pre väčšinu trhov sa markantne znížia ročné náklady na výskum a vývoj, ktoré doteraz činili okolo 500 miliárd yenov, čo je v prepočte takmer 3,8 miliárdy eur. Očakáva sa, že tieto prostriedky automobilka takmer okamžite naleje do vývoja elektrických pohonných jednotiek a nových batériových áut.

Zdroj: Nikkei