Povenujme sa najprv kráľovi - Land Rover Defender V8

Vrcholná verzia ponúka prepĺňaný benzínový motor s max. výkonom 387 kW (525 k), pričom výkonný model stavia na tradícii vozidiel Land Rover s V8. Automobilka sľubuje doteraz najdynamickejšie prevedenie modelu Defender a presviedča, že V8 „predstavuje vrchol ponuky, ktorý je rovnako zaujímavý na diaľnici, ako je neprekonateľný v teréne,“ povedal David Hemming, vedúci produktový inžinier automobilky Jaguar Land Rover.

Kompresorom prepĺňaný vidlicový osemvalec je dostupný pre karosériu 90 i 110, čiže pre kratšiu i dlhšiu verziu. Zážihový motor Land Rover s objemom 5,0 l produkuje 525 koní a 625 Nm. Spojený je s 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Čo je (na tak veľké auto) veľmi zaujímavé číslo: Defender V8 90 zrýchli z nuly na 100 km/h len za 5,2 sekundy, najvyššia rýchlosť dosahuje hodnotu 240 km/h. Spotreba paliva začína na 14,5 l/100 km.

Má viacero poznávacích znamení

Aktuálne predávaný Defender V8 je rozpoznateľný vďaka radu špecifických prvkov karosérie, ako sú špeciálne plakety, dve výrazné dvojité koncovky výfuku a zliatinové disky kolies s priemerom 22 palcov lakované matnou tmavosivou farbou. Od ostatných verzií sa ďalej líši zväčšenými dvacaťpalcovými brzdovými kotúčmi a brzdovými strmeňmi lakovanými modrou farbou.

Defender 110 P525 V8 na fotke v strede.

Samozrejme, Defender V8 má aj patričnú cenovku. Motoristi, ktorí sa rozhodnú si ho kúpiť, musia siahnuť hlboko do vrecka aj kvôli jeho nadmerným emisiám a z nich vyplývajúcich poplatkov odvádzaných na základe nariadení Bruselu.

V tomto smere patria Slováci ešte k tým šťastnejším krajinám – mnohé európske krajiny sa totiž od majiteľov obdobných áut dožadujú ešte omnoho vyšších daní. Ceny Defender V8 nájdete v konfigurátore a začínajú na sume necelých 139-tisíc eur (Defender 90).

V najnovšej prezentácii značky je Land Rover Defender, vrátane výkonnej verzie V8, predstavovaný ako auto, ktoré vás dovezie napríklad aj ku sledovaniu nočnej oblohy plnej hviezd.

Špeciálna narodeninová edícia

Land Rover si zároveň tento rok pripomína 75 rokov existencie značky, ktorá siaha až do roku 1948. Pri tej príležitosti sme sa dočkali špeciálnej výročnej edície ikony – Defender 75th Limited Edition (na obrázku vyššie).

V tomto prípade však ide naozaj o limitovanú edíciu. Podľa skorších informácií pre celý svet vyrobia len 4000 kusov. Na Slovensko pripadli 4. S tým, že istý počet kusov našej krajine pripadne, sa počíta akosi automaticky - Defender sa u nás v Nitrianskom kraji totiž priamo aj vyrába.