Vlaňajší rok zmenil vnímanie áut v jednotlivých vekových kategóriách. Kým rodiny si častejšie kupovali väčšie automobily, mladí a začínajúci vodiči príliš neriešili veľkosť vozidla, ale skôr jeho komfort. "Táto zmena je v celku logická. Uzavretie hraníc a celkové obmedzenie pohybu v minulom roku zmenilo naše potreby. Rodiny začali viac cestovať po Slovensku a nevyhnutnosťou sa tak pre nich stal hlavne veľký batožinový priestor, vďaka ktorému môžu odviesť veľa vecí. Naopak, mladší vodiči, ktorí boli nútení obmedziť kontakty, sa pri výbere zameriavajú na doplnkovú výbavu, ktorá im vylepšuje zážitok z jazdy. Základom pre mladých je napríklad handsfree, vďaka ktorému sú v bezpečnom spojení s priateľmi aj na cestách, ale aj vykurovanie sedačiek a najmä rôzne asistenčné systémy," vysvetlila Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva siete autocentier AAA auto.

Vodiči do 30 rokov oveľa častejšie berú tempomat, digitálnu klímu a parkovacie snímače

Vodiči vo veku do tridsať rokov, ktorí vlani tvorili necelú pätinu zákazníkov siete autocentier,  ukazujú, že výbava automobilu je pre nich zásadná. Lepšia výbava áut čoraz častejšie obsahuje prvky ako tempomat, automatická klimatizácia, handsfree alebo parkovacie senzory. Tie ešte pred piatimi rokmi medzi vyhľadávanú výbavu v tejto vekovej kategórii nepatrili. Dnešní mladí si väčšinou už nedokážu predstaviť, že by túto výbavu nemali. Až 58 % áut kúpených mladými vodičmi má tempomat, 57 % multifunkčný volant, 47 % vyhrievané sedačky, 34 % parkovacie senzory. Zvýšenej obľube sa tešia aj autonómne prvky výbavy ako asistent rozjazdu do kopca, automatické parkovanie či automatické zastavenie pred prekážkou. Nárast v týchto vekových kategóriách je za posledných päť rokov citeľný, aj o niekoľko desiatok násobne vyšší, zatiaľ čo u zrelších vodičov je nárast zhruba polovičný. 

Seniori sa "zložitým" prvkom výbavy auta vyhýbajú

Skúsenejší vodiči nad tridsať rokov sa v poslednom roku zamerali viac na prvky, ktoré im uľahčia cestovanie s rodinou. V prvom rade si vyberali veľký priestor vo vozidle, najčastejšie teda karosériu kombi alebo SUV. Hoci komfortné prvky nestrácajú u nich na obľube, nie je to tak zásadné kritérium pri výbere vozidla. Seniori sa naopak často vyššej výbave skôr vyhýbajú a riešia čisto praktickú stránku veci. Najzásadnejšou je pre nich klimatizácia, ktorá ale nemusí byť automatická, ako u mladších vodičov.

zdroj: AAA Auto