Na benzínke mal byť "pečený varený"

Ako často chodíte na čerpačku? Drvivá väčšina motoristov by na otázku isto neodpovedala hodnotou presahujúcou 10x. Istý motorista z Bratislavy mal slovenských daniarov pri kontrole presviedčať, že zvládol natankovať aj 30-krát za jediný deň!

„Vo februári a marci tak podľa predložených pokladničných dokladov tankoval zhruba 600-krát mesačne, a v auguste a decembri dokonca takmer 900-krát za mesiac,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská, ktorá poskytla informácie k prípadu.

Úmysel bol jasný – motorista sa chcel takto podvodom vyhnúť plateniu daní a skracoval si tak daňovú povinnosť. Zaujímavosťou je, že tankoval na čerpačke vzdialenej len 15 kilometrov od miesta, kde mali práce prebiehať. To znižuje dôveryhodnosť jeho nákladov na prevádzku auta ešte viac. Neprekvapivo nemal vynaliezavý motorista svoje údajné jazdy zdokladované evidenciou jázd alebo iným hodnoverným spôsobom. Vo výsledku mal takto podnikateľ ušetriť na daniach zhruba 100-tisíc eur, o tie však na základe výsledkov kontroly teraz príde.

Lesník-motorista, ako ho medzičasom nazvali viaceré slovenské médiá, tak na vlastnej koži pochopil, že auto do nákladov a náklady na jeho prevádzku za pohonné hmoty treba účtovať s rozumom. Nahádzať si do účtovníctva fiktívne bločky za tankovanie môže byť síce rýchle "riešenie", no ozaj sa nemusí vyplatiť.

Zdroj: SITA / foto: cz.depositphotos.com