Letný nárast cien sa dostavil

Po dôvody nemusíme chodiť ďaleko, dovolenková sezóna si vyberá svoju daň. Dopyt motoristov po palivách v júli tradične rastie. Nuž a kde je dopyt, zvyšuje sa aj apetít a "odvaha" pumpárov dvíhať ceny smerom nahol.

Vyzerá to tak, že tankovanie nafty za cenu 1,40 eura je nateraz nadobro minulosťou. „V nasledujúcich týždňoch očakávam aj vďaka prebiehajúcej letnej dovolenkovej sezóne, že ceny pohonných látok na našich čerpacích staniciach môžu pokračovať v raste a prekročiť hladinu 1,5 eura za liter a priblížiť sa k úrovni 1,6 eura,“ uviedol pre TVnoviny.sk analytik Lukáš Lipovský.

Ak máte auto na benzín, pripravte sa, že tiež necháte na čerpačke viac peňazí. „Očakávam, že ceny benzínu sa môžu v nasledujúcich týždňoch zvýšiť od 3 do 6 centov za liter,“ spresnil Lipovský.

Zdražovanie tankovania podporuje vývoj na trhu. „Ceny ropy vzrástli vďaka rozhodnutiu Saudskej Arábie znížiť ťažbu ropy od augusta o milión barelov denne. Taktiež rozhodnutie Ruska znížiť vývoz od augusta o 500-tisíc barelov denne podporilo rast cien ropy,“ komentuje Lipovský.

Zdroj: TVnoviny.sk / foto: cz.depositphotos.com