Ceer bude dizajnovať, vyrábať a predávať viacero modelov vozidiel – vrátane sedanov a SUV – pre spotrebiteľov v Saudskej Arábii i celom regióne Stredného východu a severnej Afriky. Oznámil to saudskoarabský kraľ Salmán bin Abdulazíz. Ceer je podľa neho súčasťou stratégie diverzifikovať rast HDP Saudskej Arábie, a to investovaním do odvetvia elektromobility, kde vidí silný potenciál.

„Saudská Arábia nielen buduje novú automobilovú značku, ale podnecujeme nový priemysel a ekosystém, ktorý pritiahne medzinárodné a lokálne investície, vytvorí pracovné príležitosti pre miestne talenty, podporí súkromný sektor a prispeje k rastu HDP Saudskej Arábie,“ uviedol saudskoarabský kráľ.

Pridá sa aj BMW

Ceer je spoločným podnikom Saudov a Foxconnu. Licencovať má zároveň technológie od mníchovského BMW. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti, ale skoršia správa agentúry Bloomberg spomínala plány na získanie komponentov pre podvozok práve od Nemcov. Foxconn bude zodpovedný za vývoj elektrickej architektúry vozidiel, výsledkom čoho majú byť vraj elektroautá s vedúcim postavením v oblastiach infotainmentu, konektivity a technológií autonómnej jazdy.

Taiwanský technologický líder Foxconn - známy napríklad aj ako výrobca iPhonov - uviedol, že jeho zámerom nie je predávať „autá na baterky“ pod vlastnou značkou, ale chce ich navrhovať práve pre iné automobilky. Každé vozidlo Ceer bude vyrobené v Saudskej Arábii. Prvé autá by sa mali objaviť na cestách v krajine už v roku 2025.

Stojí za zmienku, že aj Lucid Group má v pláne spustiť výrobu elektromobilov v Saudskej Arábii práve v roku 2025. Investičný fond Saudov v nej vlastní majoritný 60% podiel. Na ilustračnje snímke k článu sa nachádza model Lucid Air Sapphire, ktorý chce konkurovať najmä Tesle.

Zdroj: Motorauthority / Insideevs

Nové logo saudskoarabskej automobilky Ceer.