Súčasná piata generácia Forestera bola prvýkrát verejne predstavená začiatkom roka 2018 a predvlani prešla modernizáciou, takže na nové vydanie je najvyšší čas. Jeho premiéru si Subaru naplánovalo na tento týždeň, lenže austrálsky Drive vypustil kompletnú sériu obrázkov novinky (pozbieranú z viacerých zdrojov) pred oficiálnym predstavením, takže prekvapenie sa už nekoná.

Auto skutočne mnohými detailmi pripomína RAV4 a v zákulisí sa pomerne dlho diskutovalo o tom, že by nový Forester mohol prísť o ploché motory, symetrický pohon 4x4 a kvôli úspore nákladov presedlať na techniku Toyoty, to sa ale zrejme nestalo.

Aj keď má nové Subaru veľmi podobne tvarované lemy blatníkov a aj zadný pár dverí sa zdá byť skoro rovnaký, pri pozornejšom vzájomnom porovnaní oboch áut sme sa zhodli na tom, že tu je istá podoba ale o identické vozidlá nejde. Zároveň je nutné dodať, že Forester má v porovnaní so súčasnou RAV4 na pohľad dlhší predný previs a nesedia i niektoré iné proporcie.

Tomuto nahrávajú tiež obrázky zachytávajúce priestor pod prednou kapotou. Možno sa mýlime, ale podľa všetkého odhaľujú boxer, aj keď nie je úplne jasné, či ide o štvorvalcovú dva-päťku (k nej sa prikláňa najviac tipov), európsky hybridný dvojliter e-Boxer alebo úplne inú pohonnú jednotku.

Či už v novom SUV kúsok Toyoty vidíte alebo nie, pravdou je, že sa nový Forester od svojich súrodencov i ostatných Subaru štylisticky dosť vzdialil. Mnohí ho prirovnávajú k Fordu Explorer či severoamerickej Honde Pilot, z výbehového modelu mu toho však toho veľa neostalo.

Obrázky okrem dvoch verzií nazvaných Tourinq a Sport (prvý so striebornými, druhý s bronzovými 19-palcovými kolesami) ukazujú tiež interiér, ktorému dominuje na výšku otočený veľký dotykový displej. Malo by ísť o 11,6-palcovú obrazovku z najnovších modelov Crosstrek, Impreza, WRX a Outback, viac ale budeme vedieť až po premiére.

Zaujímavé tiež je, že Forester podľa všetkého nedostane digitálny prístrojový panel. Na obrázkoch sú vidieť klasické analógové budíky doplnené uprostred menším displejom palubného počítača. A ešte drobná poznámka k motorizáciám.

Objavujú sa správy o preplňovanej verzii XT s motorom 2.4 turbo z Outbacku XT, ktorá by mohla mať rovnakých 250 koní a 350 Nm, ale potvrdené to nemáme. Ďalšie detaily čakajte v piatok, 17. novembra.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov

zdroj: Reddit a Imgur cez Drive