Budúca trieda S (W223) prinesie nový koncept interiéru, ktorému nebudú dominovať len nové komunikačné a bezpečnostné technológie, ale aj pokrokové materiály, technológie ich spracovania, aj dizajnu a celkové zladenie kabíny tak, aby pripomínala skôr luxusný apartmán, než klasické auto. V Mercedese sa dokonca neboja hovoriť o tom, že vytvoria akýsi „tretí priestor“, teda miesto, kde budú majitelia radi tráviť čas medzi prácou a rodinným odpočinkom.

Nové "Esko" údajne prinesie inú dimenziu luxusu. Zatiaľ nie je dôvod vyjadreniam fabriky neveriť. 

Digitálny aj analógový luxus

„Zákazníci triedy S sú mimoriadne nároční, v novom  Mercedese im preto ponúkneme úplne nový zážitok z vrcholného luxus,“ hovorí na adresu W223 šéfdizajnér jeho interiéru, Hartmut Sinkwitz. Celá kabína sa vraj ponesie v duchu filozofie Sensual Purity charakteristickej absolútnym záväzkom ku kvalite a dôrazu na luxus. "Výsledkom našej snahy je vytvorenie zážitku z pobytu v priestore plnom digitálneho aj analógového luxusu,“ pokračuje v kvetnatých frázach Sinkwitz. Z fabriky sa ozývajú aj slová o tom, že sa pri tvorbe interiéru svojej novej vlajkovej lode zamerali na zladenie progresie s tradíciou, čoho dôkazom sú nové drevené povrchy (z pravého orechového dreva) s otvorenými pórmi. „Dizajn jácht sa často vyznačuje premyslenými kombináciami hliníka a dreva, pričom hliníkové lišty v novej triede S dôkladne sledujú tvar drevených povrchov,“ vysvetľuje vedúca oddelenia farieb, Belinda Günther, prečo by mal pobyt v kabíne nového „Eska“ evokovať plavbu luxusnou jachtou.

Pri ambientnom osvetlení novej generácie využívajú optické vlákna každých 1,6 cm jeden svetelný LED zdroj.

Komplexné vylepšenie pre jednoduchší život

Luxus je podľa Mercedesu definovaný komplexným zlepšením a zážitok z jazdy určujú viaceré faktory. Jedným z najdôležitejších je akustika, generácia W223 má byť preto prelomová aj neuveriteľne tichou jazdou. Konštruktéri sa však rovnako sústredili aj na dotyk a vôňu celej kabíny.  Dirk Fetzer z produktového oddelenia však nezabúda vyzdvihnúť aj to, že pre zjednodušenie života je dôležitá aj intuitívna obsluha a komplexná konektivita na palube.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Pokrokové má byť aj ambientné osvetlenie kabíny, ktoré bude integrované aj do systémov podpory jazdy. LED osvetlenie tak bude pomáhať aj ako výstraha pre prípad rôznych situácií na ceste. Je navrhnuté tak, aby bolo viditeľné aj počas dňa, pričom hustá sieť LED elementov dokáže vykresľovať reálne pôsobiace animácie podporujúce intuitívnosť celého bezpečnostného a komfortného systému. Ambientné osvetlenie bude pomáhať aj pri navodení tepelnej atmosféry (pri nastavovaní klimatizácie a vizuálnom zobrazovaní reálnych teplôt v jednotlivých sektoroch kabíny) a potvrdzovaní pokynov zadávaných hlasovým ovládaním. Palubný systém auta sa navyše môže spojiť s vaším smartfónom či fitnes hodinkami a podľa aktuálnej kondície vodiča (či posádky) navodiť aj pomocou ambientného osvetlenia atmosféru vedúcu k uvoľneniu stresu, či naopak podporeniu pozornosti.

zdroj: Daimler AG