Nie je žiadne tajomstvo, že názvoslovie značky Mercedes-Benz sa rozrastie o triedu T. Uvedenie osobného vanu nadväzujúceho na úžitkový typ Citan ohlásila nemecká automobilka ešte uprostred roka 2020. Vlani ponúkla verejnosti jeho ochutnávku v podobe elektrického konceptu EQT, onedlho sa dočkáme odhalenia sériovej verzie.

Trojcípa hviezda prezradila, že jej novinka bude mať premiéru koncom apríla, presne 26.4. o druhej poobede nášho času. Ohlásenie termínu sprevádza fotografia čiastočne poodhaľujúca krivky vozidla. Z tohto uhla evokuje triedu B, v čom majú prsty podobne tvarované svetlomety s dvomi pásmi denného svietenia.

Dielo aliančnej spolupráce

Kým predná časť vanu bude jednoznačne hovoriť dizajnovým jazykom Mercedesu, ostatné dielce karosérie preň asi špecifické nebudú. Toto vozidlo je totiž opäť dielom aliančnej spolupráce. Vznikne na rovnakom základe ako Renault Kangoo tretej generácie (resp. Nissan Townstar), od ktorého sa v zadných partiách asi nebude zásadne odlišovať.

Spoločný genofond pravdepodobne ukáže aj vnútorný priestor a nepochybne sa odrazí na technickej stránke. Tá vychádza z koncernovej platformy CMF-CD. Pod kapotou preto očakávame dva známe prepĺňané motory, konkrétne 1,3-litrový benzínový štvorvalec alebo diesel s objemom 1,5 litra. V prípade typu Kangoo sa kombinujú so šesťstupňovým manuálom. Nie je vylúčené, že Mercedes ponúkne aj samočinnú prevodovku.

Vzhľadom na technický základ i vlaňajšiu premiéru štúdie EQT môžeme brať ako hotovú vec, že novinka príde aj v elektrickej verzii. Napevno môžeme okrem toho rátať s dostupnosťou úžitkového vyhotovenia triedy T. Zatiaľ nie je jasné, či sa svetu predstaví popri osobnom variante v závere apríla, alebo príde o niečo neskôr.

Zdroj: Mercedes-Benz