Gorden Wagener pôsobiaci ako šéfdizajnér automobilky Mercedes-Benz vydal v prvej polovici mája upútavku na štúdiu Vision AMG, ktorá nápadne evokovala v januári predstavený koncept Vision EQXX. Dvojica však okrem príbuznej siluety nemá veľa spoločného. Dozvedeli sme sa to počas digitálnej premiéry, ktorá prebehla v týchto dňoch.

Aerodynamika a motoršport

Toto vozidlo je predobrazom športového elektrického sedanu, svetlo sveta by mal uzrieť asi v roku 2025. Na rozdiel od prototypu EQXX nepôsobí horúca novinka ako takmer sériový produkt. Najviac to dokumentujú okná, iba čelné je totiž klasické a plne priehľadné. Ostatné sklá pokrýva perforovaná fólia veľkej miery splývajúca s lakom karosérie.

Uhladené tvary rozbíjajú prvky diódového osvetlenia s netradičným štýlom, medzi ktoré spadá podsvietená náhrada grilu i svetlomety inšpirované trojcípou hviezdou. Vzadu sa zasa popri jednoliatom páse nachádza šestica kruhových LED segmentov nápadne pripomínajúcich výfukové koncovky. Na karbón bohatá spodná časť karosérie zaváňa motoršportom, rovnako ako 22-palcové kolesá s aerodynamickými krytmi.

Kompletne nová technika

Koncept stojí na platforme AMG.EA, ktorú má v budúcnosti využiť viacero sériových vozidiel. O technickej stránke nevieme žiadne konkrétne detaily. Mercedes akurát všeobecne uvádza, že o pohon sa starajú elektromotory s axiálnym tokom vyvinuté dcérskou spoločnosťou Yasa. Oproti bežným radiálnym komponentom môžu mať až o tretinu vyšší krútiaci moment v pomere k veľkosti a hmotnosti.

Súčasťou novej architektúry bude tiež moderná vysokonapäťová batéria, ktorá je uložená v podlahe. Napriek jej umiestneniu a veľmi nízko položenej streche má vozidlo ponúkať dostatok priestoru pre štyroch pasažierov. Automobilka jeho rozmery nespresnila. Hovorí však, že Vision AMG sedí podstatne nižšie než sériový elektromobil EQS. 

Dĺžka elektromobilu podľa neoficiálnych údajov dosahuje 5,1 metra a prerastá teda benzínový liftback Mercedes-AMG GT. Rovnako by to malo byť v prípade finálnej verzie. Nemecký výrobca s ňou chce konkurovať elite segmentu, hlavným súperom preň bude pravdepodobne Porsche Taycan.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov