Budúci rok plánuje Mercedes-Benz začať dôležitou premiérou. Už 3. januára má odhaliť koncept Vision EQXX, ktorý sa má stať najefektívnejším elektromobilom vôbec. Prvé detaily  nemecká značka zverejnila pred dvomi týždňami, teraz pridala ďalšiu fotku a čísla, ktoré naznačujú, že pre batériový pohon bude toto vozidlo dôležitým míľnikom.

Prvé husle hralo prúdenie vzduchu

Už pilotné upútavky ukazovali, že pri tvorbe štúdie EQXX mala hlavné slovo aerodynamika. Aktuálny obrázok siluety to potvrdzuje. Profil elektrického sedanu pripomína kvapku, za čo môže najmä nápadne klesajúca strecha a natiahnutá zadná časť.   

Úvodná fotografia ukazuje aj zapustené kľučky dverí a časť diódových svetiel. Prekvapením bola pre nás prítomnosť klasických spätných zrkadiel, v aute takto zameranom na optimálne prúdenie vzduchu sme ich nahradenie kamerami brali ako samozrejmosť.

Na jedno nabitie má prejsť 1000 km

Okrem výnimočne aerodynamickej karosérie asi dostane Vision EQXX aj revolučnú batériu. Naznačujú to porovnania s modelom EQS, ktorý ponúka články s využiteľnou kapacitou 90 alebo 108 kWh. Akumulátor chystanej štúdie má pojať takmer rovnaké množstvo energie, lenže v porovnaní s batériami sériovky je až o 50 percent menší a tiež o 30 percent ľahší, v kilogramoch teda pôjde o trojciferné číslo.

Koncept EQXX prekoná produkčný model EQS vo viacerých ohľadoch

Na konkrétnejšie parametre si zatiaľ musíme počkať a rovnako aj na objasnenie technológií, ktoré umožnili takýto veľký posun. Mercedes-Benz Vision EQXX bude bezpochyby veľmi zaujímavý stroj. Stuttgart v jeho prípade už dávnejšie avizoval dojazd 1000 kilometrov na jedno nabitie, ako aj spotrebu podliezajúcu hranicu 10 kWh/100 km.