CLA Shooting Brake vnútri ukazuje moderné, štýlové a hodnotné prostredie kupé, no zároveň má v oblasti pliec, hlavy a lakťov viac priestoru ako predchodca. Digitálne prostredie vďaka MBUX (Mercedes-Benz User Experience) s inteligentným interiérovým asistentom a zdokonaleným rozpoznávaním reči je ovládanie čoraz väčšieho počtu funkcií prirodzenejšie a jednoduchšie.

CLA sa orientuje na zákazníka, ktorý pri záujme o kúpu vozidla nepomýšľal na Mercedes. „Mimoriadne expresívnym dizajnom vozidiel CLA kupé a CLA Shooting Brake chceme osloviť mladých individualistov. Nové vozidlo CLA Shooting Brake okrem toho ponúka viac miesta ako jeho predchodca – na športové náčinie a mnoho ďalšieho,“ tvrdí Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG, zodpovedná za predaj divízie Mercedes-Benz Cars.

CLA Shooting Brake v roku 2015 dala malým kombi štýl

V roku 2015 predstavili prvú generáciu CLA Shooting Brake: 5-dverové vozidlo, ktoré je proporciami čiastočne kupé a čiastočne kombi. Vďaka zadným piatym dverám ponúka slušný úžitkový priestor. Novinka nie je iná, naopak, stavia na kvalitách predchodcu. Je v prvom rade dizajnérskym automobilom, ktoré najprv apeluje na city. Natiahnutá kapota motora, kompaktná kabína s líniou okien typickou pre kupé, svalnato tvarované zadné blatníky a prikrčená zadná časť. Po stĺpik B je obrys bezrámových okien identický s obrysom kupé. Dynamickými štýlovými prvkami sú výrazne dopredu naklonená predná časť („Sharknose“) a kapota motora s nápadnými charakteristickými prelismi (Powerdomes). Zredukovali počet bočných línií, napríklad celkom upustili od línie pliec. No stále je to nezameniteľne Mercedes CLA Shooting Brake, ktorý vznikol na báze idei predtým predstavenej na modeli CLS Shooting Brake. Ten, však žiaľ pre nedostatočný záujem v aktuálnej tretej generácii typu CSL už nie je v ponuke.

Mercedes CLA vyrábajú v Kecskemete v Maďarsku. Do predaja príde začiatkom jesene 2019

Autá rastú a rastú. CLA nie je výnimka

Je o 48 mm dlhšie, o 53 mm širšie a o 2 mm nižšie. Otvor na nakladanie je vďaka 871 milimetrom výrazne širší ako v prípade jeho predchodcu (ten mal 635 mm). Zadné výklopné dvere možno navyše prostredníctvom EASY-PACK a HANDS-FREE ACCESS otvoriť aj bezdotykovo. Vnútri je identický ako CLA. Náladové osvetlenie tento efekt ešte zosilňuje a ponúka možnosť výberu zo 64 farieb, desiatich farebných svetov a rozličných efektov v rámci troch zón jasu. Zahrnuté sú tu aj tri ventilačné dýzy, ktorých športový vzhľad turbín oslovuje zmysly aj bez osvetlenia.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

MBUX sa od majiteľa priebežne učí

Mercedes-Benz User Experience určuje zážitok v interiéri nových modelov značky Mercedes-Benz od začiatku roka 2018. Vysoká výpočtová kapacita, brilantná obrazovka a grafiky, individuálne prispôsobiteľné znázornenie, zaujímavé prvky na želanie ako plne farebný projekčný displej (head-up displej) a navigácia s rozšírenou realitou; navyše softvér so schopnosťou učiť sa a ovládanie hlasom, ktoré rúca zvyčajné automobilové štandardy. Dokonca dokáže rozlišovať medzi preferenciou ovládania vodičom a spolujazdcom a tak napríklad vie, na ktorom sedadle má aktivovať masážnu funkciu. Ovládanie hlasom zaručene rozumie otázkam z čoraz väčšieho počtu tematických oblastí a kým sa vodič sústreďuje na cestu, vyhľadáva na internete vhodné odpovede. Vďaka neustálemu zdokonaľovaniu systému možno zohľadniť aj poskytovateľov obsahu špecifických pre jednotlivé krajiny.

Riadenie komfortu ENERGIZING: Wellness počas jazdy

Nové vozidlo CLA Shooting Brake je ešte komfortnejšie vďaka riadeniu komfortu ENERGIZING, ktoré vo vozidle prepája rôzne komfortné systémy. Cielene využíva funkcie klimatizácie a sedadiel (vyhrievanie, odvetrávanie, masáž), ako aj nastavenia svetla a hudby. Podľa nálady alebo potreby zákazníka umožňuje špeciálne nastavenie na zlepšenie telesnej a duševnej kondície.

Kouč ENERGIZING s inteligentným algoritmom odporúča podľa situácie a individuálne vhodný program z balíka ENERGIZING. V prípade pripojených hodiniek Mercedes-Benz vivoactive® 3 Smartwatch alebo kompatibilnej nositeľnej elektroniky Garmin® sa na základe úrovne stresu, frekvencie tepu alebo kvality spánku počas poslednej noci pri odporúčaní zohľadňuje rozpoloženie vodiča.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Agilný a predsa komfortný podvozok

CLA a CLA Shooting Brake majú najšportovejšie jazdné vlastnosti z novej generácie kompaktných Mercedesov. Môže zato širší rozchod kolies, ale aj nižšie ťažisko a zadná náprava s viacprvkovým zavesením. Na želanie je k dispozícii adaptívne nastaviteľné tlmenie, vďaka ktorému vodič môže zvoliť väčší komfort alebo mimoriadne športové nastavenie. Priemer diskov siaha od 16 až po 19 palcov, rozmery pneumatík začínajú od 205/60 R 16 a od výroby končia pri 225/40 R 19.
 

Aerodynamika pomáha pri úspore paliva

Aerodynamika bola pri type CLA vždy prednosťou. Hodnota cx 0,26 je vyššia ako v prípade kupé (0,23), ktorého zadná časť zužujúca sa smerom dozadu koncepčne spôsobuje trocha menej turbulencií. Okrem čistého odporu vzduchu bol stredobodom práce vývojárov aj hluk vetra.

Funkcie z Triedy S

CLA Shooting Brake má najnovšie asistenčné systémy z Triedy S a ponúka v oblasti aktívnej bezpečnosti najvyššiu úroveň v segmente. Vďaka zlepšeným kamerovým a radarovým systémom dokáže predvídať až do vzdialenosti 500 m a v určitých situáciách jazdí automatizovane. K tomu sa ako nové funkcie aktívneho asistenta riadenia okrem iného pridáva intuitívne zrozumiteľnejší aktívny asistent zmeny jazdného pruhu. Ak je navyše na palube aktívny asistent parkovania so systémom PARKTRONIC, vozidlo má k dispozícii funkciu Rozšírený automatický rozjazd na diaľniciach.