Mercedes podľa najnovších správ informoval svojich predajcov v Severnej Amerike o tom, že stiahne triedu A z ponuky. Stane sa tak ešte v tomto roku. Prekvapenie? Na prvý pohľad určite, veď nemecký kompaktný hatchback sa predáva v USA len tri roky. Na druhej strane sa však stačí pozrieť na predaje a pochopíte. Dalo sa to očakávať. Navyše A35 AMG sa v Spojených štátoch prestalo predávať už vlani, takže díleri mali pre zákazníkov len bežné modely.

Vcelku logicky bol najväčší záujem o triedu A za Atlantikom v čase jej uvedenia na trh, nedá sa však povedať, že by Mercedes s jej predstavením trhol terno. Cestu k „Áčku“ si našlo len okolo 17 tisíc zákazníkov. Nasledujúci rok predaj poklesol na zhruba 11 tisíc áut, no a rok 2021 zarazil s 8108 predanými kusmi triede A posledný klinec do truhly. 

CLA ostáva v ponuke

Bežné „Áčko“ teda končí, americkí zákazníci však o malé Mercedesy nakoniec úplne neprídu. V predaji totiž naďalej ostáva trieda CLA a svoju budúcnosť má istú aj v roku 2023. Z ponuky sa nevytratí ani crossover GLA a po triede A sa stane novým „vstupným“ modelom. Značka chce totiž nechať v ponuke len tie autá, ktoré sú skutočne ziskové nielen pre samotných predajcov, ale aj pre automobilku. GLA malo v porovnaní s triedou A za uplynulý rok takmer dvojnásobné predaje a tak niet divu, že Mercedes uprednostnil práve pre crossover.

Čaká najmenší Mercedes rovnaký osud aj v Európe? 

V súvislosti s vyššie uvedený sa prirodzene vynára otázka, či triedu A postihne podobný osud aj na starom kontinente? Dovolíme si tvrdiť, že nie. „Áčku“ sa totiž v Európe celkom darí a v kontraste s americkým trhom tu dosahuje viac ako desaťnásobné predaje. V minulom roku si novú triedu A domov odviezlo viac ako 110 tisíc zákazníkov, a to v daných číslach nie je započítaný december. Istý medziročný pokles postihol aj tento model, predsa len má za sebou už niekoľko rokov na trhu, o oživenie by sa však mal postarať tradičný facelift.

Zdroj: motor1.com