Michelin pracuje na pneumatike, ktorá zvládne 480 km/h

Bugatti Chiron má obmedzenú maximálku na 420 km/h

Bez poriadnych pneumatík by automobilky nemohli dosahovať vysoké rýchlosti. Michelin  však pracuje na novej pneu, ktorá bude zvládať rýchlosti 480 km/h (300 mph). Poviete si, že je to akosi priveľa, veď žiadny hypercar nemá taký topspeed. Gumárenská fabrika to ale vníma ináč, Bugatti Chiron má obmedzovač na 420 km/h, Koenigsegg Agera RS drží rekord 447 km/h a v jednom smere dosiahol topspeed 458 km/h. Hennessey Venom F5 tiež sľubuje šialenú maximálku. Topspeed bude rásť naďalej.

Michelin pracuje na pneumatike, ktorá zvládne 480 km/h

Hennessey Venom F5 chce prekonať 480 km/h (300 mph)

Pneumatika, ktorá má zvládnuť 480 km/h, musí vydržať enormnú záťaž a vysoké teploty. Nemôže byť na jedno použitie, musí to vydržať opakovane. Zároveň však nesmie poľaviť vo vlastnostiach pneumatiky do bežnej premávky, aby sa s ňou dalo jazdiť na výlety, po meste, alebo diaľnici. No keď si vodič zmyslí, tak musí byť pripravená podať maximálny výkon aj pri rýchlosti 480 km/h.

Automobilky sú čoraz bližšie k topspeedu 480 km/h a budú potrebovať pneumatiky, ktoré to zvládnu. Michelin túto výzvu prijal a ich produktový manažér, Eric Schmedding, potvrdil, že takúto pneu aktuálne vyvíjajú a poďakoval partnerom, vďaka ktorým sú bližšie k jej dokončeniu.

zdroj: motorauthority.com

foto: topclassbilvard.se, Bugatti, Hennessey