Faktom však je, že slovenské cesty sú aktuálne mnoho bezpečnejšie ako v minulosti. Ešte pred štvrťstoročím vyzerala situácia úplne inak. Najviac ľudí zomrelo na cestách v roku 1998, konkrétne 819 osôb. Dnešné celoročné štatistiky obetí nedosahujú ani tretinu tohto hrozivého čísla.

Včera si pamiatku obetí uctila polícia pri príležitosti dňa venovaného práve ľuďom usmrteným v dôsledku dopravných nehôd. Ten pripadá každý rok na tretiu nedeľu mesiaca november.

Nedôd je menej

Na Slovensku sa denne stane v prepočte priemerne 33 dopravných nehôd. Podľa poslednej štatistiky polície sa tento rok udialo zatiaľ 10 098 dopravných nehôd. Aj tu opäť vidno priepastný rozdiel medzi dnešným stavom a situáciou spred štvrťstoročia. Rekordným bol rok 1996, počas ktorého sa na Slovensku udialo 75 726 dopravných nehôd.

Medzi najčastejšími príčinami nehôd už roky vyskakajú dôvody ako porušenie povinností vodiča, nedovolená rýchlosť či nesprávny spôsob jazdy. Za každé tri dni zomrú na slovenských cestách v priemere dvaja ľudia, uviedol pre TASR Tomáš Vrábel, šéf odboru dopravnej polície. „Za každým číslom zo štatistiky je ľudský život, ktorý sa už nedá vrátiť, preto keď vyrážate na cesty, vždy myslite na to, aká je tenká hranica medzi životom a smrťou a jazdite tak, aby ste sa domov vrátili živí a zdraví,“ hovorí Vrábel.

Alkohol je problém

Polícia tento rok zintenzívnila preventívne akcie v boji proti alkoholu za volantom, ktorý je stále vážnym problémom a častou príčinu nehôd.

Extrémne tragický koniec mala tohtoročná nehoda opitého vodiča Dušana Dedečka. V centre Bratislavy vrazil autom do zastávky MHD a usmrtil 5 ľudí. Voči jeho prvotnému prepusteniu z väzby sa spustila vlna nevôle, odvolací súd napokon rozhodnutie súdu zvrátil a poslal ho opäť do väzby.

Zdroj: TASR