Hrozia problémy a zdržania v doprave

Zodpovedajú tomu aj varovania meteorológov: SHMÚ vydal na zajtra pre regióny severného Slovenska meteorologické výstrahy až tretieho stupňa, tie sa týkajú mimoriadne silného vetra nad horách. Očakáva sa výskyt extrémneho vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť až 45 - 50 m/s, resp. 160 - 180 km/h. V tomto prípade hovoríme o mohutnej víchrici alebo až orkáne.

V mnohých oblastiach krajiny sa očakávajú snehové jazyky, záveje či poľadovica. “Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ varujú meteorológovia.

Výstrahy prvého a druhého stupňa platia dnes pre oblasti západného a stredného Slovenska. Na sobotu vydali meteorológovia varovania rovno pre všetky okresy krajiny. V nedeľu sa výstrahy týkajú stredného a východného Slovenska.

Na nepriaznivé zimné počasie už intenzívne reagujú aj slovenské mestá, bratislavský magistrát neodporúča až do zajtra poobede pohyb v lesoch či parkoch. V Liptovskom Mikuláši a Trstenej bola vyhlásená mimoriadna situácia a v Tatrách platí vysoké lavínové nebezpečenstvo, píše Denník N.

Foto: cz.depositphotos.com