V prvom polroku mala SR v predaji takmer 2 tisíc áut so sklápacou strechou

Za prvých päť mesiacov tohto roku ponúkol sekundárny trh jazdených vozidiel na Slovensku 1 978 áut so sťahovacou strechou, čo je oproti roku 2022 takmer 10 % nárast.

Kabriolety sú síce úplne minoritnou súčasťou našej ponuky, aj tak si ich ale ročne kúpi do 200 zákazníkov. Najmä s príchodom prvých teplých dní sa dopyt po nich každoročne zvyšuje a ľudia začnú premýšľať o tom, ako si spríjemniť život. Niekto si kúpi motorku a niekto kabrio. Ceny jazdených áut a motoriek sú dnes na podobnej úrovni. Ojazdený kabriolet si dnes zaobstaráte už od 2 tisíc eur,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna v Slovenskej republike. „Mnoho zákazníkov si zároveň auto so sťahovacou strechou zaobstará len na jednu sezónu a na ďalší rok skúsi zase niečo nové,“ dodáva Petr Vaněček.

Jazdené kabrio je obecne staršie, drahšie ale menej zjazdené

Ojazdené kabriolety sú všeobecne staršie než bežné ojazdené autá na tuzemskom trhu. Ich stredná hodnota veku sa pohybuje okolo 15 rokov, pritom majú ale nižší kilometrový nájazd. Ten sa pohybuje pod hranicou 148 000 kilometrov, oproti 160 tisícom, ako pri bežných ojazdených autách „Je to dané najmä tým, že kabriolety sú sezónnou záležitosťou. Aj keď dnes zoženiete mnoho modelov s pevnou skladacou strechou, ich majitelia ich spravidla nevyužívajú celoročne,“ komentuje Petr Vaněček. 

Ktoré tri kabriá sú v ponuke najčastejšie?

Najčastejšie ponúkaným vozidlom so sťahovacou strechou bolo v tomto roku BMW radu 3 s mediánovou cenou 8 000 eur, stredným vekom 16 rokov a najazdenými 197 000 km. Nasledujú VW Golf, Mercedes SLK, Volkswagen Eos a nízkorozpočtový Renault Megane. Jeho mediánová cena bola 3 250 eur a vek 16,3 roka.

Najdrahší kabriolet za I. polrok 2023?

Najdrahší model auta hore bez, ktorý sa v slovenskej inzercii od január objavil, bol zánovný model Aston Martin DB11 s cenovkou 208 618 eur. Nasledovalo štvorročné Lamborghini Huracan za 188 900 eur a potom trojročné Lamborghini Murcielago za 183 900 eur.

zdroj: AAA Auto
foto: cz.deposiphotos.com