Čo je to za netypickú diaľnicu?

Na prvý pohľad sa pritom extrémne podobá na bežné rakúske diaľnice. Od spevnenej krajnice cez protihlukovú stenu až po značky oznamujúce začiatok spoplatneného úseku, na ktorý môžete vstúpiť len s diaľničnou známkou. Diaľnica A122 má v podstate všetko, čo by ste od bežnej rýchlej cesty očakávali.

Aj napriek tomu má rakúske mesto Klagenfurt pravdepodobne najbizarnejšiu diaľnicu v regióne. Platí to, keď sa na ňu pozrieme čisto z pohľadu dĺžky, ktorá dosahuje len spomínaných 80 metrov. Mnohé však vysvetľuje to, na aký účel vlastne cestná komunikácia slúži...

Nachádza sa rovno uprostred Klagenfurtu, a to konkrétne v areáli vzdelávacieho centra tamojších hasičov, ktoré ju nechalo postaviť pre tréningové účely. Niektoré (predovšetkým bulvárne) rakúske médiá o cvičnej diaľnici nedávno informovali ako o senzácii a novinke. Pravodu je, že existuje už od mája minulého roka.

Netradičná diaľnica na výcvikové účely vyvolala pozitívne ohlasy

"V rámci našej výcvikovej plochy sme chceli postaviť diaľnicu čo najviac realisticky a simulovať hasičský zásah priamo vo vzdelávacom centre," hovorí Klaus Tschabuschnig, riaditeľ štátnej hasičskej školy v spolkovej krajine Korutánsko.

Hasiči tu nacvičujú rôzne scenáre: hromadné nehody, takisto nehody osobných a nákladných áut či problémy pre preprave nebezpečného tovaru.

Zaujímavosťou je, že v aréali dokonca pre potreby výcviku ničia autá pomocou deformačného zariadenia, pričom cvičná figurína zostane zakliesnená v aute. Vzniká tak dojem, že vozidlá mali skutočne nehodu a je potrebný okamžitý zásah.

Ohlasy hasičov na cvičenia na virtuálnej diaľnici A122 sú zatiaľ veľmi pozitívne, pričom nehody sa tu simulujú takmer každý deň.

Zdroj: Kurier / foto: Krone.at