Tieto zistenia platia primárne pre zámorský trh. Podľa informácií od iSeeCars.com, si môžu vozidlá v menej tradičných farbách, ako žltá, béžová alebo oranžová, zachovať vyššiu hodnotu pri ich predaji. Americká internetová platforma sa zaoberá vyhľadávaním a predajom nových aj jazdených áut. Aby zistili, ako farba ovplyvňuje ich hodnotu pri predaji, skúmali viac ako 1,3 milióna trojročných ojazdených automobilov. 

Ukazuje sa, že farba môže zmeniť hodnotu vozidla až o 5 000 dolárov. V priemere auto po troch rokoch stratí 23 % hodnoty. Prekvapivo, žlté autá strácajú len 13,5 %, čo predstavuje úsporu viac ako 3 000 dolárov oproti priemeru. Autá v béžovej, oranžovej a zelenej farbe padnú o menej ako 20 % hodnoty. Na druhej strane, zlaté, hnedé a čierne na hodnote tratia najviac, viac ako 10 000 dolárov po troch rokoch.

Farba vozidla má podstatný vplyv na jeho hodnotu pri ďalšom predaji z niekoľkých dôvodov. Jedným z hlavných faktorov je relatívna vzácnosť niektorých farieb na trhu. Podľa iSeeCars.com sú vozidlá v žltej, oranžovej alebo zelenej farbe na trhu menej časté v porovnaní s bežnejšími farbami. Aj keď je záujem o tieto nezvyčajné farby nižší, dopyt po nich často prevyšuje dostupnú ponuku, čo vedie k vyšším cenám pri predaji.

Na Slovensku potvrdzuje podobnú situáciu najväčší predajca ojazdených automobilov, kde sa zistilo, že trojročné autá v priemere strácajú aspoň 40 % hodnoty. Farby ako čierna, ktorá je často spojená s vozidlami vyšších kategórií, majú tendenciu strácať hodnotu rýchlejšie. Najstabilnejšiu hodnotu si udržiava základná modrá, ktorá je typická pre vozidlá nižších kategórií. Aj menej bežné odtiene ako oranžová a zelená metalíza alebo šedá bez metalízy si držia hodnotu lepšie, vďaka nižšej ponuke na trhu v porovnaní s dopytom. Tento jav vysvetľuje Karolína Topolová z AAA Auto. Poukazuje na to, že vzácnosť a kategorizácia vozidiel podľa farby môžu mať významný dopad na ich trhovú hodnotu.

Ako je to s farbami na Slovensku?

Na trhu s ojazdenými vozidlami dominujú tlmené farby, predstavujú až 64 % všetkých predaných áut na Slovensku. Najpopulárnejšie farby sú šedá (20,3 %), biela (18,5 %), čierna (14,6 %) a červená (10,9 %). Šedé a čierne vozidlá sú často kombi, biela farba je typická pre SUV a červené autá sú zvyčajne hatchbacky. Dokonca aj Škoda Octavia, ktorá je na Slovensku veľmi obľúbená, sa najčastejšie predáva práve v týchto farbách.

Mnohí vodiči preferujú čiernu, šedú a striebornú farbu kvôli predpokladanej vyššej udržateľnosti ich ceny pri ďalšom predaji. Napriek tomu americká štúdia naznačuje, že na trhu je príliš veľa vozidiel v týchto farbách, čo môže mať za následok nižšiu udržateľnosť ich hodnoty. Pre tých, ktorí hľadajú bežné farby s lepšou schopnosťou udržať si hodnotu, by bolo rozumné zvážiť nákup vozidla v červenej, bielej alebo modrej farbe. Toto odporúčanie podčiarkuje fakt, že pri výbere farby vozidla by mali kupujúci zvážiť nielen estetické preferencie, ale aj potenciálny vplyv na hodnotu vozidla pri jeho ďalšom predaji.

zdroj: AAA Auto