Naše predikcie cenovej stagnácie a prípadného poklesu cien ojazdených áut sa potvrdili. Na celkové hodnotenie je síce ešte skoro, pretože až so začiatkom druhej tohtoročnej hlavnej sezóny v septembri uvidíme, či išlo iba o výkyv spojený s letom a dovolenkami, alebo nastupujúci trend. Klesajúce ceny modelov ojazdených vozidiel rozhodne prospejú. Domácnosti sú už tak silne zaťažené napríklad rastom nákladov na energie, palivá alebo potraviny a pokles cien vozidiel im uľahčí rozhodovanie, či vozový park obmeniť,“ hovorí Karolína Topolová, generálna riaditeľka AAA AUTO a Mototechna.

V TOP 10 modeloch výraznejšie zlacneli Škoda Superb o 200 eur na priemernú hodnotu 15 500 eur, taktiež o 200 eur klesla cena obľúbeného modelu VW Passat na 7 800 eur. Ďalší pokles ceny cíti BMW 3, kde mediánová cena bola v júni minulého roku na hodnote 6 200 eur a klesla o 190 eur na aktuálnych 6010 eur.

Najžiadanejšie Škodovky stoja stále rovnako

Najčastejšie ponúkaným modelom ojazdeného vozidla na slovenskom trhu bola v júli Škoda Octavia s 3 400 ponúkanými kusmi. Nasledovala Škoda Fabia (1 828 áut), tretie miesto obsadil Volkswagen Golf (1 784 áut). V prvej päťke sa umiestnili ešte Volkswagen Passat (1 681) a Škoda Superb (1 181). Stredná hodnota staroby v júli stúpla oproti júnovým 10,6 roka na súčasných 10,7 roka.

Odometer ponúkaných áut najčastejšie ukazoval aj medzimesačne vyššiu hodnotu, a to 170 000 km. Slovenský vozový park tak v poslednej dobe začal opäť starnúť a na trhu ponúkané vozidlá majú viac najazdené, než mávali v posledných rokoch.

zdroj: AAA Auto
foto: depositphotos.com