Budúcnosť konvenčných športových verzií Nismo od Nissanu je v Európe vážne ohrozená. Prísne emisné limity a hroziace pokuty za flotilové emisie nútia výrobcov k vyraďovaniu výkonných benzínových verzií z ponuky a ich nahrádzaniu hybridmi, či dokonca elektromobilmi s „nulovými“ emisiami. Pod vplyvom tejto atmosféry tak už niekoľko výrobcov priznalo, že najvýkonnejšie verzie ich modelov budú tvoriť práve elektromobily. Po nedávnej takejto správe od automobilky Opel aj jej divízie OPC tu máme ďalšieho adepta na športový elektromobil – Nissan v úprave Nismo.

Vzadu nemá žiadne výfuky, z 0 na 100 km/h aj napriek tomu zrýchli za necelých 7 sekúnd.

Auto je postavené, teraz ho testujeme

V prípade Nissanu však nejde len o prázdne reči, jeho konštruktéri na elektrickej výkonnej verzii modelu Leaf už nejaký čas potichu pracovali, dnes tak už majú prvé výsledky svojej práce v rukách a auto reálne testujú. V akej fáze testovania momentálne sú, neprezradil ani Takao Asami z vývoja značky Nissan, naznačil však, že automobilka už čoskoro predstaví sériový výkonný elektromobil novej generácie s dych vyrážajúcimi parametrami.

Dvojmotorová „zelená“ beštia

Konštruktéri k svojej práci pristupujú dosť seriózne, prototyp výkonného Leafu totiž vybavili dvojicou elektromotorov s celkovým výkonom 227 kW (309 k) a krútiacim momentom 680 Nm, ktoré ho z 0 na 100 km/h dostanú za 6,9 s. Auto má upravenú aerodynamiku aj podvozok a jazdí na kovaných diskoch Volk Racing.

Či sa teda skutočne dočkáme prvého elektrického Nisma v histórii, Nissan zatiaľ oficiálne nepotvrdil, všetko však naznačuje, že to tak nakoniec naozaj bude.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov