Tá úvaha nad menom Brennero samozrejme nebol úplný nezmysel. Ešte v septembri Alfa vypustila na sieti X krátky „tweet“ s viacerými zemepisnými súradnicami, pričom jednou z lokalít bol tiež známy alpský priesmyk. Tieto úvahy však Taliani pred pár dňami zarazili, pretože oficiálne oznámili, že prvý elektromobil značky, ktorý bude zároveň dostupný aj s hybridným pohonom, dostane meno Milano.

Druhé najväčšie talianske mesto – Miláno, ktoré je zároveň hlavnou metropolou Lombardie, je s históriou Alfy Romeo spojená ako BMW s Mníchovom či Mercedes so Stuttgartom. Je to jej rodné mesto, takže výber automobilky v najmenšom neprekvapuje.

A podobne vás asi neprekvapí ani technická stránka auta, aj keď... možno v detailoch sa mu to podarí. Alfa je pochopiteľne v hierarchii koncernu Stellantis postavená vyššie ako Fiat alebo Jeep, takže Milano by na rozdiel od Avengera a 600 malo dostať dva elektromotory a tým pádom tiež pohon 4x4.

Časom by sa štvorkolka mala dostať aj do malého batériového Jeepu, ale kým v jeho prípade pôjde o schopnosti v teréne, Alfa Romeo Milano dostane druhú pohonnú jednotku hlavne preto, aby vylepšila jej jazdné vlastnosti.

Informácie o technike nie sú potvrdené, ale nový model a vôbec prvá elektrická Alfa by mala dostať štandardný 54-kilowatthodinový akumulátor s využiteľnou kapacitou 51 kWh. To by mohlo stačiť na dojazd okolo 400 kilometrov.

Milano bude približne 4,2 metra dlhé, 1,8 metra široké, 1,5 metra vysoké a rázvor 2562 mm by mal zodpovedať koncernovým súrodencom, respektíve platforme eCMP.

Ak nebudete chcieť batériou poháňanú Alfu, druhou alternatívou bude hybrid. Ako ukázala „šesťstovka“, ten kombinuje trojvalec 1.2 Turbo naladený na 100 koní a šesťstupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku e-DCS6 s integrovaným elektromotorom s výkonom 29 koní, opäť ale nemôžeme vylúčiť, že parametre Milana budú kvôli jeho postaveniu o niečo lepšie.

A kedy Alfu Romeo Milano uvidíme? Jej svetová premiéra je naplánovaná na apríl 2024, prvé kusy sa však k zákazníkom zrejme dostanú až začiatkom roka 2025.

zdroj: Stellantis, Alfa Romeo, Autocar