Máte elektrické auto? V tom prípade sa možno aj na Slovensku konečne dočkáte viacerých výhod, ktoré už dlho poznajú motoristi v zahraničí. Vláda navrhla samosprávam, aby prišli s bezplatným či zlacneným parkovaním pre autá s elektrickým pohonom.

Spolu s tým dostal zaujímavé úlohy napríklad minister dopravy Jozef Ráž. Má navrhnúť opatrenia na dočasné zvýhodnenie elektromobilov pri poplatkoch za diaľnice, resp. diaľničných známkach. Zvyhodniť sa má potenciálne aj používanie elektromobilov z hľadiska odpisov v porovnaní s klasickými autami so spaľovacími motormi, čo isto zaujme firmy a podnikateľov.

Vláda v neposlednom rade pracuje na tom, aby po novom zvýhodnila nákup a leasing elektrických vozidiel kategórie M a N. Zámer sa teda týka nielen vozidiel na dopravu osôb, ale napríklad aj tých nákladných.

Rozhodne sa o podpore elektrickej mobility na Slovensku

"Vyzerá to tak, že vláda chce do štyroch mesiacov spraviť jasno v tom, či na Slovensku budeme mať dotácie na elektromobily alebo nie. SEVA opakovane upozorňuje na príležitosť zaviesť dotačné programy z prostriedkov plánu obnovy a odolnosti, kde máme mnoho príkladov zo zahraničia a overenú prax," cituje Denník N Patrika Križanského zo Slovenskej asociácie pre elektromobilitu.

Jedným zo zvažovaných riešení sú aj dotácie na neverejné nabíjačky pre domácnosti a firmy, ktoré existujú napríklad v Rakúsku. Zvýhodnenia na diaľničnú známku zase poznajú majitelia elektromobilov v Česku.

Zdroj: Aktuality.sk / foto: cz.depositphotos.com