Ministerstvo vnútra dookola rozmýšľa nad nákupom radarov

Štát zrušil súťaž na radary rozbehnutú za exministra vnútra Romana Mikulca. Ministerstvo vnútra pripravuje nový tender. Nateraz bežia trhové konzultácie k tomuto projektu, a to do 22. marca. Verejné obstarávanie bymalo byť oficiálne vyhlásené zhruba o dva mesiace, teda v máji.

"Účelom prípravných trhových konzultácií je oslovenie hospodárskych subjektov, ktoré sa zaoberajú dodávkou cestných rýchlomerov, analytických kamier a vytvorením IT diela s cieľom získania informácií potrebných pre nastavenie požiadaviek a podmienok pripravovaného verejného obstarávania," píše sa v nových dokumentoch  ministerstva vnútra.

Ministrovi vnútra Šutajovi Eštokovi sa stará súťaž na nákup 279 radarov nepozdávala rozhodli sa ju zrušiť. Podľa vlastných slov ju vnímal ako neprehľadnú a padlo voči nej vraj aj veľa námietok.

Dôležité pri radaroch vraj nie sú pokuty, ale prevýchova vodičov

Šutaj Eštok odkazuje, že mu nejde primárne o to, aby polícia, resp. štát prostredníctvom radarov vyberali od motoristov pokuty za porušenie pravidiel cestnej premávky. Chcú sa vraj sústrediť na znižovanie nehodovosti, predovšetkým tej so závažnými, resp. tragickými následkami na ľudské životy.

Ak budú radary umiestnené na najviac rizikových úsekoch, má to vraj prispieť k zníženiu nehodovosti. „Ak budeme my vopred informovať o tom, že sú tam radary umiestnené, tak vodič bude niesť zodpovednosť za to, že v danom úseku išiel rýchlo a pokutu zaplatí,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Navyše, podľa ministra vnútra bola pôvodná súťaž zlé pripravená, pretože nezohľadňovala jeden dôležitý aspekt. Tým je úsekové meranie. „Chceme úsekové meranie primárne nastaviť v tuneloch, pretože ak sa stane nejaká nehoda v tuneli, je veľmi komplikované potom premávku opäť sfunkčniť,“ cituje Šutaja Eštoka agentúra SITA.

Ilustračné foto: cz.depositphotos.com

Zdroj: SITA, TASR