Nenechajte sa zmiasť. Malé zmeny v dizajne pôjdu podľa všetkého ruku v ruke s revolučnými zmenami v technike. Zatiaľ to samozrejme nie je potvrdené, ale britské EVO s odvolaním na svoje zdroje v Stuttgarte tvrdí, že 911 vôbec prvýkrát dostane v jednej z verzií aj hybridnú techniku.

V súvislosti s tým sa hovorí o „novej úrovni schopností“, nemáme ale vraj čakať, že by modernizácia urobila z verzie 992.2 polovičný elektromobil. Porsche by nemalo byť nabíjateľné zo zásuvky, takže jeho dojazd v elektrickom režime bude obmedzený relatívne malým prídavným trakčným akumulátorom umiestneným medzi plochým šesťvalcom a priečkou zadných sedadiel.

Samotný elektromotor má byť umiestnený medzi spaľovacím motorom a súčasnou osemstupňovou automatikou prevodovkou PDK.

Zaujímavé tiež je, že Porsche koketovalo s myšlienkou hybridnej 911, tá však mala byť nakoniec zavrhnutá tesne pred uvedením súčasnej generácie 992 na trh. Konštrukcia auta bola na tento typ techniku už pripravená a s medzigeneračnou modernizáciou sa ju Nemci rozhodli oživiť.

Bude 911 po modernizácii kompletne hybridná?

Čo v tejto chvíli nie je jasné, rozsah chystanej hybridizácie modelového radu 911. Inak povedané, netušíme, či sa dotkne všetkých verzií alebo pôjde o samostatné prevedenie Porsche 911 Hybrid.

V každom prípade elektromotor s batériou prinesie tradičné výhody i nevýhody. Logicky zvýši pohotovostnú hmotnosť. Zároveň ale bude slúžiť na vykrývanie „dier“ v priebehu krútiaceho momentu trojlitrového dvakrát preplňovaného agregátu a nepochybne minimálne na papieri zníži spotrebu.

Aktualizácia auta sa inak dotkne tiež diódových svetiel, nárazníkov a ďalších drobností a vo väčšej miere sa potom prejaví aj v interiéri.

Auto by malo tiež prvýkrát dostať head-up displej a z prístrojovej dosky zrejme zmizne i posledný klasický analógový budík – teda uprostred tróniaci otáčkomer. Na jeho miesto sa dostane už len veľká obrazovka, ktorú pravdepodobne doplní ďalší displej umiestnený pred spolujazdcom. A uvedenie na trh? Presný termín nepoznáme. Hovorí sa o premiére „v priebehu pár mesiacov“. Na trh ale 992.2 dorazí v roku 2024.

zdroj: EVO