Minister dopravy Jozef Ráž mladší urobil ústupok voči mestám a obciam. Nebude od nich vynucované, aby posielali na schválenie každú dopravnú značku, uviedla televízia TA3. Rezort však bude mať právomoc vykonávať dozor a v prípade potreby udelí samosprávam finačné pokuty.

Ako informuje portál Sme.sk, ešte minulý rok plánovali poslanci Smeru Ján Mažgút a Erik Kaliňák zmenou legislatívy zasiahnuť do dopravnej politiky obcí a okresať ich právomoci na úkor štátneho aparátu. Zákonodarcovia návrh napokon stiahli a iniciatívu prevzalo ministerstvo dopravy, ktoré sa rozhodlo ísť legislatívnou iniciatívou v podobnom (a sčasti ešte prísnejšom) duchu.

Kritika miest a obcí na zásahy do dopravnej politiky

Samosprávy ostali pobúrené a nespokojné so zámerom, že by malo ministerstvo dopravy schvaľovať dokonca aj jednotlivé dopravné značky, ktoré chcú umiestniť. Argumentovali bezpečnosťou cestnej premávky, neodbornosťou návrhu, ako aj zbytočným naťahovaním úradníckych procesov. Jedným z protiargumentov bolo, že úradníci ministerstva nepoznajú lokálne dopravné podmienky.

Minister Jozef Ráž napokon aspoň pri dopravných značkách ustúpil. Uznali sme argumenty ZMOS-u a Únie miest Slovenska, že by ich to zbytočne zdržovalo aj pri bežných veciach,“ uviedol.

Zdroj: Sme.sk, TA3 

Foto: cz.depositphotos.com