Problém s čitateľnosťou ŠPZ ovplyvňuje motoristov pri ich každodennom živote. „V podstate sa mi to stáva všade. Nikde vo svete som nikdy nevidel, že by mala v strede nuly bodku. Samozrejme to spôsobuje problém. Oslovujete vrátnikov, musia vás púšťať manuálne cez rampy. Toto sa nedoriešilo,“ okomentoval pre RTVS nedostatky nových tabuliek EČV jeden z motoritsov.

Odborníci potvrdzujú, že k danému neduhu môže dochádzať. Bude trvať nejaký čas, aby vlastne dodávatelia týchto technológií urobili také zmeny, aby toto nebol problém. Tie softvéry, ktoré dnes spracúvajú, oni sú nastavené a majú aj vlastnosť sami sa učiť a sú nastavané na rôzne typy,“ uviedol šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Štát zmenu nechystá

Ministerstvo vnútra odkazuje na prevádzkovateľov parkovacích domov a ich IT dodávateľov, ktorí musia aktualizovať počítačové systémy. „Zároveň majiteľ vozidla by si mal dať pozor, či náhodou to evidenčné číslo nie je niečím prekryté, zakrivené alebo nejakým spôsobom inak nastavené, ako by malo byť podľa platných pravidiel,“ povedala pre RTVS hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Ako upozorňuje verejnoprávna RTVS, proti novému dizajnu ŠPZ vznikla aj online petícia, má takmer 2 700 podpisov.

Prakticky od samého začiatku, kedy nové EČV tabuľky predstavili, sa na ne zvrhla vlna kritiky zo strany časti verejnosti, ktorým sa zmeny vizuálne nepáčili. Teraz pribudol aj ďalší argument: problémy s ich automatickým načítavaním. Pre úplnosť však treba dodať, že ten časom takmer úplne pominie.

Zdroj: RTVS