Nový druh dočasných ŠPZ na Slovensku

Prevozné ŠPZ začínajúce na písmeno C, ako aj EČV s písmenom M budú vydávané v takzvanej jednorazovej podobe. Budú mať vyznačený dátum platnosti, čo má uľahčiť situáciu tak motoristom, ako aj predávajúcim a podnikateľkom oprávneným na ich sprostredkovanie.

Motoristi si dnes musia prevozné ŠPZ typu C požičiavať a vracať, rezort vnútra to hodnotí ako príliš komplikovaný systém. Po novom ich majú motoristi pri ešte neregistrovaných vozidlách získať v jednorazovej podobe s časovým obmedzením platnosti. Stáť majú 5 eur za kus a vracanie tabuliek EČV úplne odpadne - jednoducho len stratia platnosť, píše Zoznam.sk.

V prípade nového druhu ŠPZ nepôjde o plechové ŠPZ, ale vyrábať sa budú zo syntetického polyesteru. Štát očakáva, že tento materiál zabezpečí stále dostatočnú odolnosť voči vplyvom počasia, ako aj proti snahe o jednoduchú formu zničenia roztrhnutím.

Chystajú reguláciu slov či symbolov voliteľných EČV!

Ministerstvo vnútra chce presnejšie definovať ŠPZ a slová, resp. spojenia písmen či symboly, ktoré po novom EČV nesmú obsahovať, pokiaľ vyjadrujú, alebo čo i len evokujú hanlivé výrazy, vulgarizmy či nevhodné slová. Rovnako ministerstvo chce zaviesť prísny zákaz propagácie extrémistických skupín a hnutí a vysiela odkaz motoristom, že tabuľky EČV na želanie bude do budúcna posudzovať vraj veľmi prísne. Cieľom spresnenia legislatívy je to, aby tabuľky s evidenčným číslom vozidla nemohli nevhodné výrazy ani len evokovať.

Záujem o voliteľné ŠPZ pritom výrazne narástol po minuloročných zmenách, keď sa štát rozhodol, že pri predaji automobilu už o pôvodné tabuľky EČV neprídete automaticky, ale pribudla možnosť si ich ponechať.

ŠPZ pre elektrické autá obmedzia

Plus má prísť ďalšia novinka: tabuľky ŠPZ EL a EV budú po novom vyhradené už len pre čisté elektromobily, nebudú ich dostávať plug-in hybridy, ako je to dnes.

Čo sa týka materiálov, z ktorých sú slovenské ŠPZ vyrábané, od leta 2025 majú z ponuky vypadnúť tabuľky vyrobené zo zmesi polykarbonátu a polyesteru, ktoré vyžarujú svetlo pri zapnutom osvetlení. Motoristov zjavne nepresvedčili, záujem o ne bol podľa štátu beztak nízky.

Zdroj: openiazoch.zoznam.sk