Občas nezaškodí nazrieť aj na automobilový svet mimo Európy. Kým totiž na Starom kontinente bojujeme s každým gramom vyprodukovaného CO2 a masívne dotovaný nástup elektromobility likviduje jeden tradičný model za druhým, v USA sa na problematiku ochrany životného prostredia pozerajú trochu inou optikou. Je nesprávne tvrdiť, že im na nej nezáleží, naopak, mnoho environmentálnych pravidiel majú dokonca prísnejších, než v Európe, no situáciu okolo honby na spaľovacie motory vnímajú predsa len iným pohľadom. Dôkazom je aj najnovšia, už 14. generácia ich dlhodobo najpredávanejšiehoho auta – Ford F-150.

Ford F-150 2021 musí mať úspech, zisky z jeho predaja totiž musia automobilke pomôcť prekonať následky pandémie koronavírusu. Ford svoju novinku preto radikálne upravil. Disky kolies môžu mať priemer v rozsahu 17 - 22 palcov.

Rodinná záležitosť

Aby som bol presnejší, pick-up F-150 je len jedným členom rodiny Ford F-Series. Popularita modelov Ford F-Series je za Veľkou mlákou taká veľká, že už niekoľko rokov za sebou patrí medzi najpredávanejšie autá absolútne. Nie v segmente pracovných nákladných áut, ale absolútne. Aj preto si dal Ford na 14. generácii modelu F-150 veľmi záležať. Podľa tvrdení fabriky postavil najmodernejší pick-up na svete, ktorý použitými technológiami prekonáva nielen konkurentov z vlastného segmentu, ale aj mnohé súčasné sedany a SUV na trhu USA.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Ekológia po „americky“

Environmentálny tlak na automobilový priemysel samozrejme cítiť aj v Amerike, vo Forde preto zapracovali na efektivite novinky a pick-up F-150 2021 postavili tak, aby bol najefektívnejším zástupcom tohto modelového radu v celej jeho histórii. Za mohutnou maskou chladiča (bude dostupná až v 11 dizajnových verziách) pribudli aktívne žalúzie odrážajúce vzduch prúdiaci do motorového priestoru a aerodynamicky upravili boky karosérie. Okolo nich totiž teraz prúdi výrazne viac vzduchu a je potrebné zabrániť jeho turbulenciám za autom. Karoséria využíva panely z upravenej hliníkovej zliatiny pričom konštruktéri hovoria aj o výraznejšom zakrytovaní podvozku a z toho vyplývajúcej lepšej aerodynamike celého auta.

Benzínového motora 5.0 V8 sa ani nový Ford F-150 2021 nehodlá vzdať, doplnia ho však menšie šesťvalce 2.7 V6 a 3.3 V6 EcoBoost a turbodiesel s objemom 3,0 l. Úplnou novinkou je hybridná verzia 3.5 V6 PowerBoost ukrývajúca kombináciu benzínového šesťvalca, 10-stupňového automatu a a elektromotora s výkonom 35 kW. Ten pomáha spaľovaciemu motoru alebo pri brzdení ukladá energiu do akumulátora s kapacitou 1,5 kWh. Na palube pribudol ďalší generátor (2,4 kW, alebo za príplatok až 7,2 kW) poháňaný spaľovacím motorom, ktorý dokáže v prípade potreby poháňať elektrické náradie napájané zo zásuviek na korbe auta.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Pojazdná kancelária

Ford úplne prepracoval kabínu auta. Požiadavkou zákazníkov bol priestor na uloženie notebooku, stredový tunel sa preto dokáže premeniť na široký stredový stolík a volič prevodovky je možné v prípade potreby sklopiť do roviny. Centrálny dotykový displej má až 12-palcovú uhlopriečku, rovnako veľký je aj prístrojový panel. Vôbec, všetko je tu na pomery európskych pick-upov akési veľké. Samozrejmosťou je Apple CarPlay aj Android Auto. Novinkou je možnosť bezdrôtových aktualizácií palubných systémov, pričom v treťom štvrťroku 2021 Ford umožní aktualizáciu autonómnej jazdy, kedy si F-150 bude sám riadiť rýchlosť, brzdenie aj riadenie pomocou kamier, radarov a mapových podkladov z viac 150 000 km zmapovaných ciest v USA a Kanade.

Nový Ford F-150 2021 sa pri amerických predajcoch objaví na jeseň 2020. V Európe sa samozrejme neobjaví.