Nissan varí Qašičku na novej platforme

Základom novej generácie modelu Qashqai je nová aliančná platforma CMF-C. Aktuálneho modelu Qashqai, ktorý sa v Európe začal predávať v roku 2014, sa od jeho uvedenia predalo viac ako milión kusov. Nový Qashqai je prvým novým modelom v Európe, ktorý využíva platformu CMF-C, ktorá predstavuje najmodernejšiu automobilovú štruktúru a technologickú architektúru. Stredobodom technickej koncepcie bolo zachovanie súčasných proporcií modelu Qashqai, ktoré sú „správne“ a kľúčové pre jeho úspech, čo znamená, že sa s ním pohodlne jazdí po mestských komunikáciách a pohodlne sa hodí na parkovacie miesta, pričom poskytuje vynikajúci vnútorný priestor. Pokiaľ ide o konštrukciu, karoséria využíva ľahšie materiály a pokročilé techniky lisovania a zvárania na zvýšenie pevnosti, ale aj zníženie hmotnosti. Prvýkrát sú teraz dvere batožinového priestoru modelu Qashqai vyrobené z kompozitného materiálu, ktorý ušetrí 2,6 kg hmotnosti. Predné a zadné dvere, predné blatníky a kapota sú teraz vyrobené z hliníkovej zliatiny, ktorá ponúka zníženie hmotnosti spolu až o 21 kg oproti karosérii súčasného modelu Qashqai. Výhodou novej platformy pre Nissan Qashqai 2021 je zníženie hmotnosti karosérie až o 60 kg a zvýšenie torznej tuhosti až o 41 % v porovnaní s pôvodným modelom.

Použitie vlečnej zadnej nápravy automobilka odôvodňuje lepším tlmením nerovností a menším hlukom od vozovky. Motorová ponuka bude pomerne chudobná. K dispozícii pre nový Nissan Qashqai bude iba elektrifikovaná benzínová 1,3 v dvoch výkonových variantoch. Benzínový motor s objemom 1,3 litra bol rozsiahlo inovovaný a doplnený o mild hybridnú technológiu. 12v mild hybridný systém pozostáva z lítiovej batérie umiestnenej pod podlahou a generátora poháňaného remeňom na rekuperáciu energie pri brzdení. To umožňuje, aby systémy motora bežali na zozbieranú energiu, čím sa predĺžila doba použitia funkcie štart / stop, čo znížilo celkové emisie CO2. Ďalej umožňuje plachtenie a ponúka tiež podporu krútiaceho momentu pri akcelerácii.

Elektrocentrála v podaní Nissanu

Nissan do Európy prinesie po prvýkrát pohonný systém e-POWER. Toto hybridné ústrojenstvo je podobné tomu v Honde CR-V. Systém e-POWER ponúka plný pohon elektromotorom, čo znamená, že kolesá sú poháňané výhradne elektromotorom, vďaka čomu má Qashqai hybrid okamžitú odozvu na plyn. e-POWER sa skladá z vysoko výkonnej batérie a pohonnej jednotky, ktorá je integrovaná s benzínovým motorom, generátorom energie, invertorom a motorom. V bežných hybridných systémoch sú kolesá poháňané elektromotorom a benzínovým motorom. V systéme e-POWER však nie je benzínový motor spojený s kolesami jednoducho iba nabíja batériu, vďaka čomu nemusíte Nissan Qashqai hybrid nabíjať.

Vylepšená asistencia vodiča

Systém ProPILOT s technológiou Navi-link dokáže na diaľnici zrýchliť a zabrzdiť vozidlo v jednom jazdnom pruhu. Systém dokáže vozidlo zrýchliť na nastavenú rýchlosť a v hustej premávke systém stop-štart dokáže zabrzdiť vozidlo až na 0 km/h. Systém je schopný automaticky sa obnoviť, ak vozidlo stojí menej ako tri sekundy a premávka pred autom sa opäť pohne. Systém riadenia a kamera neustále aktualizujú polohu vozidla, čo pomáha automobilu zostať v strede jazdného pruhu pri zachovaní vopred určenej rýchlosti, ale so schopnosťou prispôsobiť sa a udržiavať bezpečnú vzdialenosť od vozidla vpredu. Adaptívny tempomat takisto automaticky upraví tempo na povolenú rýchlosť podľa údajov z navigácie alebo vďaka monitoringu dopravného značenia.

Medzi ďalšie vylepšenia patrí výstraha „ochrany bokov“ v mestských situáciách, ktorá upozorňuje vodiča na riziko kontaktu s predmetom na boku vozidla, zvyčajne pri odbáčaní na parkovacie miesto v supermarkete. A nový Qashqai môže tiež zasahovať, aby zabránil kolízii pri cúvaní a to vďaka vylepšeniu existujúceho upozornenia na detekciu pohybujúcich sa objektov, ktoré pomocou brzdenia zastaví vozidlo, ak je v blízkosti zistená pohybujúca sa prekážka. Vylepšený systém ProPILOT s technológiou Navi-link bude k dispozícii od strednej výbavy N-Connecta.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Medzi hlavné inovácie budú patriť inteligentné LED svetlomety. Pre nový Qashqai vyvinuli inžinieri spoločnosti Nissan systém svetlometov, ktorý prispôsobuje tvar lúča podľa stavu vozovky a ostatných účastníkov cestnej premávky. Lúč je rozdelený na 12 jednotlivých prvkov, ktoré sa po detekcii prichádzajúceho vozidla selektívne deaktivujú. Vďaka tejto inovácii môže premietať jasnejší lúč ďalej a širšie, ale tvar sa účinne mení, takže prichádzajúci účastníci cestnej premávky nebudú oslnení. Finálny dizajn by mal byť odhalený v najbližších mesiacoch a predaj tretej generácie superúspešného crossoveru sa začne v priebehu roku 2021.

zdroj: Nissan